вторник, 21 декември 2010 г.

Пълнена агнешка плешка

Продукти:
1 агнешка плешка
2 ч.ч. ориз
1,5 ч.ч. сварени и нарязани дреболии от агне /малко дроб, сърце, далак, тънки черва/
2-3 връзки пресен лук
10-15 сушени сини сливи
1връзка прясна мащерка /или 1 ч.л. сушена/
1 връзка пресен джоджен / или 1 ч.л. сушен/
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус

Агнешката плешка се измива и подсушава. С остър нож се прави джоб между месото и ребрата. Осолява се отвън и отвътре.
Нарязаният лук се запържва за кратко. Прибавят се дреболиите, нарязаните на едри парчета сушени сливи и подправките. Задушават се 5 мин. и към тях се прибавя почистеният и измит със студена вода ориз. Доливат се 3 ч.ч. вода, похлупва се и се вари на тих огън докато ориза попие водата.
След като плънката изстине, с нея се напълва джоба в агнешката плешка.
Месото се натрива в размит с равни части олио и вода червен пипер, поставя се в тава, завива се с алуминиево фолио и се пече в умерена фурна 2 - 2,5 часа / в зависимост от големината на плешката/.

*забележка - в миналото тавата се е покривала плътно с няколко слоя вестници, които се мокрят и ръсят обилно със сол -така приготвено, месото има неповторим вкус и аромат.
По същия начин се приготвя и пълнено агне на пещ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар