четвъртък, 23 декември 2010 г.

Сладкиш "Баклава"

Продукти:
800 гр бутер тесто
3 яйца
2 ч.ч.смлени орехи
1 1/3ч.ч. захар
мед за намазване

Разточваме леко бутер тестото и го разрязваме на три еднакви части.
Единият лист надупчваме с вилица и изпичаме до порозовяване в загрята фурна.
Разбиваме на плътен сняг белтъците като в края на разбиването прибавяме захарта. Добавяме и смлените орехи.
В подходяща правоъгълна тава на дъното поставяме един от суровите листи бутер тесто и покриваме с половината от белтъчно-ореховата плънка. Покриваме с изпечения лист, втората част от плънката и най-отгоре покриваме с втория суров лист. Леко прищипваме краищата на горния и долния лист, за да не изтече плънката.
С нож съвсем леко очертаваме ромбове или квадрати, по които след изпичане ще се нареже на парчета. Намазваме с 1 или 2 разбити жълтъка.
Печем в загрята фурна около 30 мин. Изваждаме от фурната и намазваме още топлия сладкиш с 2-3 с.л. мед. По желание може да посипем смлени орехи.
Сладкишът се разрязва напълно изстинал.

Източник: Лабрекс_Форум БГ Мамма

Няма коментари:

Публикуване на коментар