вторник, 28 декември 2010 г.

Ябълкови желе бонбони

Продукти:
750 гр ябълки
500 гр захар
150 гр кристална захар
2 ванилии за овалване

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на средни по големина парчета.
Сваряват се до готовност, отцеждат се и се пасират.
На 500 гр ябълково пюре се добавят 500 гр захар и сместа се бърка непрекъснато на котлона, докато започне да се отлепва от стените на съда и лъжицата да оставя диря по дъното му/отнема около 40 мин/.
Сместа се изсипва в обляна със студена вода тава и се оставя да се охлади и стегне напълно /най-добре една нощ/.
С чаена лъжичка се гребва от сместа и се оформят топчета, които се овалват в смесената с ванилиите захар. Подрежат се върху пекарска хартия и се оставят на стайна температура да съхнат 48 ч.

Източник: Календар по готварство, 1937 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар