вторник, 28 декември 2010 г.

Еклери

Продукти:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.л. сол
100 гр масло
1 ч.ч. брашно
4 яйца

Крем:
1 л прясно мляко
8 с.л. захар
4 яйца
1 ч.ч. брашно
2-3 ванилии

шоколад за гарниране

Водата се посолява и се слага да заври. Прибавя се маслото и щом то се разтопи - брашното. Бърка се с дървена лъжица докато тестото почне да се отлепя от стените на съда.
Сваля се от котлона и се охлажда леко.
Едно по едно се прибавят яйцата като всяко се бърка докато се поеме напълно от тестото.
От охладеното тесто се шприцоват върху пекарска хартия пръчки или розички.
Пекат се в умерена фурна като вратата й не се отваря по време на печене, защото еклерите бързо спадат.
За крема прясното мляко се слага да заври със захарта. Прибавят се разбитите яйца и огънят се намалява. След малко се прибавя размитото на гладка каша с малко вода брашно и кремът се бърка енергично до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията.
Готовите еклери се шприцоват с крем и се поливат с разтопен шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар