четвъртък, 23 декември 2010 г.

Кодрит кадир

Продукти:
5 с.л. захар за карамелизиране

За крем карамела:
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
650 мл. прясно мляко

За кексовата смес:
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. брашно
лим. кора
прясно мляко за сиропиране

Карамелизира се захарта на дъното на кексова форма.
Отгоре се излива разбитата смес за карамела.
В средата й се излива кексовата смес /не се притеснявайте, че потъва - при печенето се издига отгоре/.
Пече се на водна баня на 180 градуса 1 час /докато кексът се отлепи от формата/. Оставя се да изстине заедно с водната баня. Охлажда се поне 3 часа в хладилник. Сиропира се с малко горещо мляко и се обръща в поднос.
*Може да се приготви в индивидуални купички за крем карамел.









Източник: сп. Кулинарен журнал

2 коментара:

  1. Мариета много вкусно изкушение! Обезателно ще го пробвам!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, заслужава си този по-различен прочит на традиционния крем Карамел.
    Надявам се да ти хареса!

    ОтговорИзтриване