понеделник, 27 декември 2010 г.

Орехов кекс

Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. смлени орехи

За муса:
125 гр краве масло
1 с.л. вода
8 с.л. бяло вино
1 ч.ч. захар
4 с.л. какао
1/2 капсула ромова есенция

*бялото вино и водата могат да се заменят с 6 с.л. ром + 3 с.л. вода, без ромова есенция

Слагаме продуктите за муса на слаб огън до разтварянето им.
Разбиваме леко жълтъците, изсипваме пресятото с бакпулвера брашно и смлените орехи.
От горещия мус отделяме около 50-75 мл за отгоре и останалия изливаме при непрекъснато разбъркване при кексовата смес.
Оставяме да се охлади.
Разбиваме белтъците на сняг и внимателно прибавяме към сместа. Ароматизираме с рома.
Печем кекса в леко загрята предварително фурна около 35 мин.
След изстиване изваждаме от формата и поливаме отгоре с отделения мус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар