вторник, 4 декември 2012 г.

Торта "Гараш" - ЧРД на моята половинка!

           Днес моята половинка има рожден ден. Става на 39. В края на едно десетилетие и началото на следващото поглеждаме двамата отвъд и виждаме докъдето ни поглед стига тихо щастие и изпълваща всичко хармония...там, сред широките поляни на зрелостта ни се носи упойващият аромат на старо вино, тежко, тъмно и пивко като любовта ни...планински реки се спускат надолу, ромолейки със звънките гласове на синовете ни...в здрава прегръдка сплитат телата си  смърчове и заспиват под ясната синева на небето. Звездите полека запалват сърцата си и меката им светлина танцува страстно танго по безкрайната широта на света...прекрасен миг, тържество на Живота...нашият живот, мили мой. Този, който сами изградихме. Този, който живеем с огромна жажда и страст. Този, който ни очаква там, сред разцъфналите планински ливади, край пенливите реки и вековните смърчове...



          За рецептата на торта "Гараш" се доверих безусловно на Вероника и не сбърках. Както всяка нейна торта и тази е изпипана до съвършенство не само визуално, но и вкусово. Рони, благодаря за чудесната рацепта!









За блатовете:
10 белтъка
400 г смелни орехи
300г захар

За крема:
300 г меко масло
6 жълтъка
100 мл вода
100 г захар
200 г натурален шоколад
2 ванилии

           Започнете с приготвянето на крема, защото има нужда от охлаждане. Сложете водата и захарта да заврат. Когато захарния сироп кипне намалете огъня и добавете начупеният шоколад. Бъркайте непрекъснато докато се разтопи и свалете от огъня. Охладете 2-3 минутки и на много тънка струйка при непрекъснато разбъркване добавете жълтъците /предварително леко разбити с вилица/. Оставете сместа да се охлади.
           Разбийте с миксер мекото масло на пухкав крем. Добавете към него шоколадовия крем и разбийте до хомогенност. Ароматизирайте с ванилиите и сложете в хладилник за 2 ч да се охлади.
           Смелете орехите. Разбийте белтъците с шипка сол и щом побелеят и се сгъстя добавете постепенно захарта. Разбивайте до твърди мърхове. Изсипете смлените орехи и внимателно, с шпатула разбъркайте.
           Изрежете 5 парчета хартия за печене и очертайте върху всеки кръг с диаметър 24 см. Сложете с очертанието надолу един лист в тавата за печене и разнесете с шпатулата равномерен слой от орехово-белтъчнота смес. Изпечете благта в предварително загрята до 160 градуса фурна за 15 мин. Готовият блат е с приятен медено-златист цвят и трошлив. Охладете и внимателно отлепете хартията.
          Изпечете още 4 блата.
          Сглобете тортата - намажете тънко всеки блат с крема като предвидите най-голямо количество крем за покриване на цялата торта отгоре. декорирайте с половинки орехови ядки. Съхранявайте тортата в хладилник.








***
Честит рожден ден, скъпи!




21 коментара:

  1. Да е жив и здрав мъж ти, Мариета!
    Другото си го има :)
    Хубава празнична вечер и много усмивки!
    Страхотна торта!
    Тази и Трюфела са любимите ми шоколадови торти :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ети, да ти е жив и здрав любимият човек!
    И заедно да изживеете този живот с много любов и разбирателство!
    Тортата е перфектна!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна!Никога не съм правила гараш, но твоята е неустоимо предизвикателство!Поздрави за теб и рожденика!

    ОтговорИзтриване
  4. Олееее...... каква прелест!Записвам си рецептата веднага, защото това е моята любима торта.
    Пожелавам преди всичко здраве на рожденника и след това всичко останало и не на последно място Любовта винаги да е негов спътник!
    Искам да попитам само какво е това зеленкото с което е декорирана тортата ти Мариета?Много свежо!
    Хубава вечер и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито на рожденника,мила!Все така опияняваща да е любовта ви и да я усещате ежедневно с всяка своя фибра!Прекрасни снимки и торта,а увода е уникален!
    Прегръдки и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Да ти е жив и здрав половинът и много да те обича и слушка :) Тортата е страхотна и снимките също!
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много прочувствени думи, отразяващи голямата ви любов и привързаност!
    Ети, честит рожден ден на скъпата ти половинка! Жив и здрав да е и още много години тази топлина да се запази в семейството ви!
    Личи си че тортата е направена с голяма любов! Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден на твоята половинка! Пожелавам здраве и щастие и късмет и много успехи! Тортата е разкошна!И ни е любима, и аз я правя по рецептата на Рони:)

    ОтговорИзтриване
  9. поетичен текст и красива торта. Истински късметлия е твоята половинка. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник на половинът!!!
    тортата изглежда приказно,връщаш ме много години назад!!!
    поздрави и хубави празници,Мариета!

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е жив и здрав половинчо Мариетче! Много да е щастлив и да се обичате още повече!
    Тортата ти е неустоима ,други думи не намерих!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  12. Боже, тази торта изглежда по-добре и от реклама! Сигурно е била доста вкусна! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  13. Мариета, тортата е божествена! Чак ми се дояде докато я гледам! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, тортата ти много ми харесва и искам да я направя - в рецептата пише, че към крема се добавя масло, но в продуктите не пише колко. Може ли за малка подсказка по въпроса :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Простете, пропуснала съм - 300 г меко масло, добавих го в рецептата.
      Весело посрещане на новата година ви пожелавам!

      Изтриване
  15. Прекрасно е, че те има, Мариета!!! Както и всички дами с кулинарни блогове:-) Благодаря Ви! Ваня xx

    ОтговорИзтриване
  16. Много благодаря, Ваня, думите Ви ме усмихнаха! Радвам се, че мога да бъда полезно с нещо!
    Желая Ви прекрасни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Рецептата ми хареса много и реших да я направя но защо моят крем стана светъ а твоят е наситено шоколадов а испълних всичко както е посочено

    ОтговорИзтриване
  18. Привет на майсторката в този уникален блог ! Искам да изкажа огромните си благодарности за тази невероятна вкусотия, много достъпно представена :-) , страхотна торта. Вчера я направих и е просто невероятна, като малко понамалих някои пропорции и вместо пет платки изпекох и оформих тортичката с три и понеже не сме големи фенове на натуралния шоколад направих крема с 50/50. С голямо желание ще продължа да правя ваши рецепти :-) Поздрави Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Краси, и благодаря за милите думи! много се радвам, че рецептата Ви е харесала. Надявам се да съм ви доставила радост.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  19. Шастливец е този твой любим до такава красива половинка. Пожелавам ти и ти да си щастлива! И сигурно си, защото такива вкусотии се правят само за любими хора. Много ми хареса рецептата. Благодаря.

    ОтговорИзтриване