петък, 31 декември 2010 г.

Баклава с кексова плънка

Продукти:
1 пакет фини кори за баница
125 гр краве масло

За кексовата плънка:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 и 1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
1 и 1/2 ч.л. канела
настъргана лимонова кора

За сиропа:
4 ч.ч. захар
5 ч.ч. вода
2 ванилии

За плънката яйцата се разбиват със захарта, прибавят се олиото, пресятото с бакпулвера брашно, орехите, канелата и лимоновата кора.
Кравето масло се разтопява.
Дъното на правоъгълна тава се намазнява с масло и се подреждат половината от корите като всяка се наръсва с масло. Изсипва се кексовата плънка, заравнява се и отгоре се подреждат останалата част от корите, отново поръсени с масло.
Баклавата се нарязва на ромбове или триъгълници, поръсва се с останалото масло и се пече в слаба фурна до като се зачерви. Охлажда се и се залива с горещия сироп, приготвен от захарта, водата и ванилиите.
Престоява поне 24 часа преди консумация.

1 коментар:

  1. Много ми хареса резултата от тази рецепта! Правила съм я няколко пъти и винаги с отличен резултат. Понякога заменям канелата с какао. Бях загубила рецептата и се радвам, че я открих отново.

    ОтговорИзтриване