четвъртък, 23 декември 2010 г.

Цветаевски ябълков пирог

Продукти
За тестото:
250 гр брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
100 мл сметана
150 гр краве масло
1 кг ябълки

За крема:
250 мл сметана
200 гр захар
1 яйце
2 с.л. брашно

Кравето масло се разтопява и се смесва със сметаната. Брашното се пресява, добавя му се содата и се омесва меко тесто.
Ябълките се обелват, почистват от семенниците и се нарязват на четвъртинки.
Със ренде тип Бьорнер или картофобелачка се нарязват на много тънки пластинки.
За крема леко се разбъркват сметаната, яйцето, захарта и брашното.
Тортена форма с откопчаващ се борд се застила с пекарска хартия. Тестото се разстила по дъното и стените с ръка на тънка кора, като се оформя борд около 3 см. Изсипват се ябълките и се заливат с крема.
Пирогът се пече в предварително загрята фурна 50 мин до 1 час.
Поръсва се с пудра захар.















Източник: Кукинг.нет

Няма коментари:

Публикуване на коментар