четвъртък, 23 декември 2010 г.

Френски ябълков пай

Продукти:
450 гр обелени, почистени и нарязани на кубчета ябълки
115 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
115 гр захар
90 мл прясно мляко
50 гр разтопено краве масло
2 яйца
1/3 капсула ромова есенция

Крем:
1 яйце
115 гр захар
75 гр меко краве масло
1 ванилия

Тортена форма с отделящ се борд се застила с пекарска хартия. Изсипват се ябълките.
От останалите продукти с миксер се разбива тесто, което се изсипва върху ябълките.
Паят се пече в предварително загрята фурна 45 мин.
Яйцето и захарта за крема се разбиват до пухкавост, прибавя се маслото и ванилията.
Кремът се намазва върху паят и той се връща във фурната за още 25 мин, последните 5 - на горен реотан до получаване на хрупкава кафява коричка.
Изстинал се изважда от формата.

*В оригиналната рецепта ароматът е 1 ч.л. индийско орехче, но аз замених с ромова есенция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар