Продукти:
60 бр.добре узрели смокини /около 1 кг/
2 ч.л. сода за хляб
1 кг захар
250 мл вода
1 ч.л. лимонтозу
Смокините се почистват леко от дръжките, измиват се и се посипват със содата за хляб. Престояват 1 час и се измиват обилно с течаща вода.
От захарта и водата се сварява сироп. Смокините се пускат в него да поврат 5 мин. Изаваждат се и сиропът се сварява до необходимата гъстота.
Смокините се връщат отново в сиропа и врат още 5 мин.
Прибавя се лимонтозуту и сладкото се насипва в сухи буркани. Затварят се и се обръщат с капачките надолу. Завиват се с кърпа и стоят една нощ да се вакуумират.
Няма коментари:
Публикуване на коментар