четвъртък, 23 декември 2010 г.

Дамски каприз



Продукти:
5 жълтъка
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия

За белтъчната глазура:
5 белтъка
10 с.л. захар

1 ч.ч. ягодов- конфитюр
1 ч.ч. едро смлени орехи

Жълтъците се разбиват със захарта до пухкав крем.
Прибавят се олиото, киселото мляко със содата, ванилията и брашното.
Изсипва се в намаслена правоъгълна тава и се пече 40 мин на 160 градуса.
Изстинал, блатът се намазва с ягодовия конфитюр, посипва се плътно със смлените орехи и с белтъчната глазура, приготвена от разбитите със захарта белтъци.
Запича се до светлорозово на горен реотан.
Преди сервиране се нарязва на квадратни пастички.

2 коментара:

  1. Правоъгълна тава, но приблизително с какви размери, много голям ли става сладкиша?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!
    Колкото по-малка е тавата, толкова по-дебел ще стане. Може да използвате тава с размери 40/25 см.
    Хубави почивни дни Ви желая!

    ОтговорИзтриване