Продукти:
80 - 100 броя сини сливи
1 кг захар
250 мл. вода
2-3 листчета индрише
1 ч.л. лимонтозу
по желание - орехови или кайсиеви ядки
Сините сливи се обелват много тънко и костилките се изваждат, без да се разкъсват плодовете /много бързо и лесно става с пластмасова тръбичка от химикалка/. Сливите се киснат 2 часа във варна вода /на 10 л. вода - 250 грама вар/.
По желание на мястото на костилката може да се постави обелена кайсиева ядка или четвъртинка орехова ядка.
От захарта и водата се сварява сироп. Сливите се пускат в него и сладкото се вари до готовност - капка от сиропа, капната върху порцеланова чиния, да не се разлива.
Ароматизира се с листата индрише.
Преди сваляне от огъня се добавя лимонтозуту.
Насипва се горещо в сухи буркани, запечатват се и се обръщат с капачката надолу за вакуумиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар