Продукти:
портокали
захарен сироп, приготвен в съотношение 1 част захар към 1 част вода
Портокалите се измиват много добре. Корите им се обелват много тънко с помощта на уред за белене на зеленчуци/картофи, така че по тях да не остане от бялата, горчива част.
Нарязват се на лентички с дължина 2-3 см и дебелина 0,5 см.
Слагат се да заврат в студена вода. Щом водата заври се изхвърля и се налива отново студена. Процедурата се повтаря 3 пъти - коричките стават леко прозрачни.
Захарният сироп се оставя да поври, докато леко се сгъсти и в него на порции се пускат коричките. Варят се по 8-10 мин, изваждат се с решетеста лъжица и се оставят на лист алуминиево фолио да се охладят.
Повтаря се до изчерпване на коричките.
Охладените корички се насипват на пластове в подходящ съд като всеки пласт се ръси обилно с кристална захар. Съдът се затваря плътно и се съхранява в хладилник.
Така приготвени захаросаните портокалови корички придават невероятен вкус и аромат на кексове, козунаци, щолени, дребни сладки и торти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар