четвъртък, 23 декември 2010 г.

Ягодов пай

Продукти:
135 гр меко масло
230 гр брашно
300 мл студена вода
щипка сол

500 гр. ягоди
3-4 с.л. захар
галета и пудра захар за поръсване

Брашното се разбърква с маслото докато стане на трохи. Постепенно се налива водата със солта и се омесва добре. Отделя се малко тесто за решетката отгоре.
От останалото тесто се разточва кръг с диаметър, малко по-голям от този на съда за печене.
Тестото се прехвърля в намазнена кръгла тавичка / с диаметър около 20 - 23 см/ и по стените се оформя ръб.
Посипва се с галета.
Отгоре се разпределят измитите и добре отцедени ягоди, разбъркани с 3-4 с.л. захар.
Отделеното тесто се разточва тънко, с къдрав нож се изрязват лентички с ширина 1 см и се кръстосват като решетка върху пая.
Паят се пече в предварително загрята фурна 40 мин.
Изстинал се наръсва обилно с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар