неделя, 7 октомври 2012 г.

Желе от дюли

 
 




Продукти:

дюли /или само семенната им част и корите, останали след направата на компот/

по 800 г захар на 1 л отвара

по 5 г лимонена киселина на 1 кг захар

1-2 листа индрише




          Поставете в дълбока тенджера нарязаните на резени заедно със семенниците, предварително добре измити от мъха,  дюли /или само семенниците и обелките, останали ви след направата на компот/. Залейте със студена вода, така че да ги покрие, и варете до омекване на плодовата част и потъмняване на отварата. Отцедете отварата, охладете я леко и прецедете през 2 слоя тензух. Измерете количеството течност. На всеки литър от нея пригответе 800 гр захар /ако сметнете, че дюлите са сладки - може да намалите количеството захар, но не по-малко от 500-600 г/.




          Загрейте отварата в дълбок съд и малко преди да кипне добавете захарта. Разбърквайте периодично. Течността  ще се избистри и постепенно ще придобие приятен червен цвят. Щом започне леко да се сгъстява и кипне, намалете огъня. Продължете да бъркате. Процесът на сгъстяване отнема доста време / при мен - за 5 л отвара - над 4 часа/. Желето е готова, когато струйката от лъжицата започне да се точи и капка, капната върху студена порцеланова чиния, не се разлива. На гъстота трябва да е като рядък мед - имайте предвид, че ще се сгъсти още след изстиване. Пуснете 1-2 листа индрише да поврат 5 минути и ги извадете. Добавете по 5 г лимонена киселина на всеки кг захар, изчакайте 2-3 мин и дръпнете желето от огъня.
          Разлейте го в сухи бурканчета, затворете ги и ги обърнете с капачките надолу, за да се вакуумират.




          Ако желаете - сгъстете още желето и го изсипете в обляна със студена вода тава - след изстиване лесно се реже като локум.
         

15 коментара:

  1. Тази година не правих че имам от миналата година ,понеже децата много кашляха и бях направила много.
    Твоят сега пак ме човърка да си направя защото изглежда прекрасно.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така ли? За кашлица ли се дава от желето? Не знаех...иначе семенници от дюли винаги си суша за чай при кашлица, ако се наложи тази зима /дано не се де.../ ще имам по-вкусно лекарство. Благодаря, Здравче! Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Каква красота!Прекрасно е станало желето!
    Снимките са неустоимо изкусителни!
    Приятна вечер,Мариета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Мира, хубава да е и твоята вечер!

      Изтриване
  3. Чудесен цвят има това желе, пък ароматът и сладостта само си представям!:)
    Тази година от сушата ли, но дюлите не са никакви, но за желе ще са подходящи. Ети, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е да, доста дребнички и почти всички червиви бяха дюлите, но за желе няма проблем.
      Спокойна вечер ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Чудесно желе, Ети! Много го обичам, а щом е от дюли и при това с индрише, значи е точно по мой вкус. Неустоимо си го приготвила, искаше ми се тази сутрин да имах малко от него на филийката хляб... :)))
    Прегръдки, миличка и пожелание за една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! С удоволствие бих поделила дори последната си филийка с теб! Сърдечни прегръдки на теб, мама, Ели и децата!!!

      Изтриване
  5. Изглежда толкова апетитно, че ми се прииска да опитам веднага от него. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева, коментарът ти е голяма чест за мен! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Признавам,че от малка незнайно защо не обичам аромата и вкуса на дюлевото сладко,но пък не мога да не отбележа фантастичния цвят и консистенция на твоето,скъпа!И толкова красиви снимки!
    Сърдечна прегръдка изпращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък точно обратното - много обичам и желето, и конфитюрът и компотите от дюли...в средата на двора си имахме дюля, но хвърляше сянка и я отсякоха...после като се омъжих бабата на съпруга ми всяка година приготвяше желе, майсторка е. И сега, когато вече нашата дюля ни радва с плод, съм много щастлива...
      Благодаря ти за ласкавата оценка за скромните ми фотографски умения.
      Прегръщам те!

      Изтриване
  7. Мариет, това е направо красиво твоето желе:)

    ОтговорИзтриване
  8. Днес ще правя желе и то точно по Вашата рецепта. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. няколко години и аз си правя и е страхотно но тези днешните капризни деца не знаят какво да ядат

    ОтговорИзтриване