вторник, 21 декември 2010 г.

Торта "Лилиуми"

Продукти:
2 готови рула

За шоколадовия ганаш:
500 мл течна сладкарска сметана
400 гр течен шоколад
1 пакетче желатин

За марципан "Варна":
150 мл вода
70 гр. краве масло
150 гр брашно
500 гр пудра захар

За масления крем:
125 гр краве масло
100 гр пудра захар

Тортата се приготвя като Кръглата торта с рула. Сметаната се разбива, добавя се течния шоколад и разтворения в 30 мл вода и разторен на водна баня желатин.
Отгоре и отстрани тортата се заглажда с масления крем.
Марципан "Варна" се приготвя като във врящата вода се разтваря маслото и се изсипва наведнъж брашното. Разбърква се добре и се изсипва на плот, разстила се докато се охлади.
Полученото тесто се измесва с пудрата захар докато я поеме всичката. Увива се в домакинско фолио и се охлажда в хладилник.
Половината от марципана се оцветява в преливащи се оранжеви и червени цветове за покриване на тортата, а останалата част от него се оставя неоцветен.
Оранжевата част се азточва се върху пекарска хартия на много тънък лист, позволяващ да се покрие цялата торта / включително и отстрани/. Пренася се и се захлупва върху тортата с помощта на хартията. Изглажда се и се оформя внимателно по тортата.
От белия марципан се моделират венчелистчетата на лилиумите. Оформят се плодници, тичинки, листа, оцветени в зелено.
Цветовете се аранжират върху тортата чрез леко притискане.


Няма коментари:

Публикуване на коментар