вторник, 21 декември 2010 г.

Торта "Писта осмица"

Продукти:
6 готови пандишпанени блата /3 шоколадови и 3 ванилови/

За шоколадовия ганаш:
500 мл. течна сладкарска сметана
400 гр течен шоколад

За масления крем:
250 гр меко масло
200 гр. пудра захар

За марципан "Варна":
150 мл вода
70 гр. краве масло
150 гр брашно
500 гр пудра захар

За сиропа:
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар.

Изрязва се шаблон във формата на цифрата 8. Блатовете се подреждат като се редуват шоколадов - ванилов и се изрязват по шаблона.
За шоколадовия ганаш сметаната се загрява без да кипва и в нея се разтваря шоколада. Охлажда се една нощ в хладилник и после се разбива на пухкав крем.
Блатовете се сиропирта леко и се съединяват с шоколадовия ганаш. Отгоре и отстрани тортата се заглажда с масления крем.
Марципан "Варна" се приготвя като във врящата вода се разтваря маслото и се изсипва наведнъж брашното. Разбърква се добре и се изсипва на плот, разстила се докато се охлади.
Полученото тесто се измесва с пудрата захар докато я поеме всичката. Увива се в домакинско фолио и се охлажда в хладилник.
Марципанът се оцветява в зелено за покриване на тортата, като част от него се оцветява по желание за различна украса.
Разточва се върху пекарска хартия на много тънък лист, позволяващ да се покрие цялата торта / включително и отстрани/. Пренася се и се захлупва върху тортата с помощта на хартията. Изглажда се и се оформя внимателно по тортата.
От останалия марципан се моделират пътя, цветя и стръкчета трева. Поставят се върху тортата и се закрепят чрез лек натиск.

Няма коментари:

Публикуване на коментар