вторник, 21 декември 2010 г.

Гювеч по манастирски

Добавете надпис
Продукти:
750 гр телешки шол
4-5 моркова
400 гр дребен лук /арпаджик/
2-3 скилидки чесън
500 гр печурки
2-3 зелени чушки
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
1/2 ч.л. кимион
1 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
2 с.л. доматено пюре
сол на вкус /около 1 с.л./
200 мл червено вино
мазнина за запържване

*По желание 100 гр ориз

Месото се нарязва на едри кубчета и се запържва до зачервяване. Прехвърля се в пръстен гювеч /йенска тенджера/. В същата мазнина последователно се запържват лукът и чесънът, морковите, чушките и гъбите. Всеки зеленчук се прехвърля при месото в гювеча. Налива се виното. Доматеното пюре се размива с чаша топла вода, прибавят се всички подправки и се излива при месото със зеленчуците. Течността в съда трябва да е на нивото на месото.
Гювечът се затваря с капака и се пече 2,5 часа в умерена фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар