вторник, 21 декември 2010 г.

Горнооряховско гърне

Продукти:
1,5 кг телешки джолан /жили/
500 гр моркови
1/2 глава целина
400 гр дребен кромид лук
300 мл червено вино
2 с.л. брашно
10 скилидки чесън
2 бр дафинов лист
5-6 зърна бахар
сол на вкус                                                                              
2 с.л доматено пюре
200 мл вода
Джоланът се нарязва на парчета и се слага в пръстено гърне заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, обелените главички лук и скилидки чесън, доматеното пюре и брашното, размити с малко вода, дафиновият лист, бахара и сол на вкус. Заливат се с виното и водата, похлупват се с капака на гърнето, който се замазва с тесто, и се задушават 4-5 часа в умерена фурна.

*Ако не разполагате с подходящ глинен съд - вариант е и тенджерата под налягане. След завиране се вари 1,5 часа.
*В автентичната рецепта няма, но ако желаете може да прибавите и няколко дребни, цели картофа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар