вторник, 21 декември 2010 г.

Мусака с кус-кус

Продукти:
1 пакет кус-кус /400 гр/
2 с.л. зехтин

За соса:
500 гр телешка кайма
1 глава лук
1 морков
600 гр стерилизирани домати
1 с.л. червен пипер
щипка захар
сол, черен пипер, чубрица или босилек на вкус

За заливката:
4 яйца
300 гр кисело мляко
1 с.л. брашно
30 гр краве масло за намазване на тавата

Кус-кусът се сварява според указанията на опаковката, отцежда се в гевгир, разбърква се с 1-2 с.л. зехтин и се охлажда.
За соса каймата се запържва с наситнените лук и морков докато стане на трохи. Добавя се червеният пипер, разбърква се няколко пъти и към нея се изсипват пасираните домати и захарта. Огънят се намалява и сосът се оставя да се сгъсти. Преди да се свали от котлона  се овкусява с подправките.
В намазана с краве масло тава се изсипва половината от кус-куса, покрива се със соса и втората половина кус-кус. Залива се с разбърканите с киселото мляко и брашното яйца и се запича в предварително загрята фурна докато придобие златиста коричка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар