вторник, 21 декември 2010 г.

Карфиол в бешамелов сос

Продукти:
1 глава карфиол /около 750 гр/
150 гр кашкавал
2 с.л. галета
50 гр краве масло
За сос Бешамел:
50 гр краве масло
3 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Карфиолът се почиства, измива под течаща вода и накъсва на розички.
Бланшира се за 5 мин в кипяща подсолена вода и се отцежда.
Изсипва се в намазана с масло огнеупорна тавичка.
За сос Бешамел кравето масло се разстопява на огъня и при непрекъснато бъркане се прибавя брашното. Долива се по малко от млякото, докато се получи гладък и гъст сос. Овкусява се с индийското орехче, солта и пипера.
Карфиолът се полива с бешамеловия сос, поръсва се с галетата и настърганият кашкавал.
Запича се за 25-30 мин в умерена фурна докато се получи хрупкава коричка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар