вторник, 21 декември 2010 г.

Пастицио

Продукти:
500 гр пенне ригате/или къси макарони/
500 гр кайма
1 буркан стерилизирани домати
1 глава лук
1/2 ч.л. сушен риган
1/4 ч.л. сушен босилек

За белия сос:
500 мл прясно мляко
2 яйца
3 с.л. брашно
70 гр масло
щипка индийско орехче
150 гр настърган кашкавал

Пастата се сварява според указанията на опаковката.
Лукът се нарязва наситно и се запържва в 2-3  с.л. олио. Добавя се каймата и се бърка докато стане на трохи. Изсипват се пасираните домати и сосът се вари до сгъстяване. Подправя се със сол, риган и босилек.
За белия сос яйцата се разбиват с брашното, добавя се разтопеното масло.
С бъркане се изсипват във врящото мляко.
Сосът се бърка до сгъстяване и се подправя със  сол и индийско орехче.
Тавата се намаслява и наръсва с галета. Изсипва се половината от сварената паста, покрива се с доматения сос. Отгоре се изсипва останалата паста и белия сос.
Пастициото се пече 35-40 мин на 180 градуса.
В края на печенето се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фрната докато се разтопи.

По идея на: 50 рецепти за паста и пици, колекция Бон апети

Няма коментари:

Публикуване на коментар