вторник, 21 декември 2010 г.

Пълнени патладжани

Продукти:
5-6 млади патладжани
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 голям домат
200 гр свински пушен врат
100 гр кашкавал
зехтин
сол, черен пипер, пресен босилек

Патладжаните се почистват от дръжките и разрязват на две по дължина. С нож се издълбават, посоляват се и се похлупват да се отцедят. След това се запържват от двете страни в зехтин и се изваждат върху решетка.
Вътрешността на патладжаните се нарязва на малки кубчета, посолява се и се поставя в гевгир да се отцеди.
Доматът се обелва и нарязва на кубчета/малка част се отделят за украса/.
Лукът, морковът и скилидките чесън се режат на дребни кубчета.Запържват се в 2 с.л. зехтин, долива се вряла вода и се оставят да къкрят на тих огън докато омекнат. Прибавя се вътрешността на патладжаните и доматът, посолява се, поръсва се с черен пипер, долива се още малко вода и се оставя да се задушава до пълна готовност и изпаряване на водата.
Към леко охладената плънка се прибавя нарязаният на кубчета пушен врат и се пълнят патладжанените ладийки. Нареждат се в тава, налива се малко вода, завиват се с фолио и се пекат в предварително загрята фурна 40 мин. Фолиото се маха, пекат се още 5 мин и се посипват обилно с настърган кашкавал. Връщат се във фурната до разтапяне на кашкавала.
Поднасят се украсени с кубчета домат и стръкче пресен босилек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар