вторник, 21 декември 2010 г.

Сиропирана баница

За тестото:
600 гр. брашно
300 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
7 с.л. олио

мазнина за наръсване на корите
300-400 гр. сирене
захар /100 - 150 - 200 гр - кой колкото сладко обича/
вода - 800 - 1000 мл.

Замесете меко и еластично тесто. Оставете да почине поне 30 мин, най-добре час.
Разделете на 4 топки /ако искате по-фини фитили - на повече/. Намазнете топките, за да не хващат кора. Разточете с точилка на тънка /2-3 мм/ кора. Може да раздърпате като при дърпаната баница. Разточете още една такава кора. Поръсете първата с мазнина /олио, разтопено краве масло или маргарин/ и сложете една върху друга. Върху втората поръсете мазнина и сирене. Разточвате кора, слагате върху другите, ръсите мазнина и сирене. Накрая завивате всички заедно на руло. Започвате от средата към единия край да усуквате като издърпвате едновременно.  Постъпете така и с другия край. Трябва да се получи усукан фитил. Навийте на охлюв в намазнена тава, разпределете отгоре още парченца масло. Печете до зачервяване в предварително загрята фурна. Като изстине леко начупете баница чрез притискане с нещо (например уреда за картофено пюре). Наръсете обилно със захар. Залейте с топла вода . Върнете за около половин час в слаба фурна докато баницата попие водата.

1 коментар:

  1. Мариетка, чудесна идея за сиропиране!
    Трябва да опитам с повече топки, защото не ме бива в точенето:)
    Но ще опитам на всяка цена!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване