вторник, 21 декември 2010 г.

Дърпана баница

Продукти за тестото:
600 гр. брашно /ако е нужно, добавете още/
300 мл. хладка вода
7-8 с.л. олио
1,5 с.л. сол
1 ч.л. оцет

300 - 400 гр. сирене
мазнина /олио, краве масло, маргарин/ за поръсване на корите

Замесва се меко и еластично тесто.Оставя се час да почине. Разделя се на 6-7 топки.Намазват се ги с мазнина, за да не хванат коричка.
Първо се раздърпва с ръка всяка топка.Поставя се на намаслена повърхност и се  раздърпва/ за начало може леко да се разточи с точилка/.Раздърпват се крайчетата с пръсти .Трябва да стане много тънка кора, да прозира през нея. С нож се изрязват по-дебелите краища.Намазнява се и се посипва с натрошено сирене.Навива на руло. Всички кори се навиват като охлюв в намазнена тава. Отгоре се разпределят парченца масло.
Баницата се пече в предварително загрята фурна до зачервяване. След изваждане от фурната се напръсква обилно  с вода /около 3/4 ч.ч./, завива с кърпа и се оставя да омекне.

3 коментара:

  1. благодаря за рецептата :) ще я пробвам непременно

    ОтговорИзтриване
  2. Влюбена съм в тази баница. Когато видях рецептата за пръв път, реших че ще ще я направя и от първият път стана много хубава.
    Благодаря ти за прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  3. Веси, радвам се, че ти е харесала, наистина е много вкусна и си заслужава цялата врътня.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване