сряда, 22 декември 2010 г.

Торта "Добуш"

За блатовете:
2 яйца
55 гр. краве масло
4 с.л. пудра захар
1 ч.л. амонячна сода
брашно до меко тесто

За крема:
4 яйца
250 гр. кристална захар
250 гр. краве масло
3 ванилии или 2 с.л. ром
50 мл. захарен сироп
4 с.л. захар за карамелизиране

Маслото се разбива на крем с пудрата захар. Прибавят се едно по едно яйцата и содата. Добавя се брашно до тесто с консистенцията на тесто за баница - т.е. меко, еластично, позволяващо да се точи.
Разточват се 4 кори с диаметър 22-24 см. Пекат се в силно загрята фурна върху пекарска хартия до порозовяване като образуващите се мехурчета се пукат с игла. Готови са бързо  - за 7-8 мин.
Яйцата и захарта се бият на водна баня до сгъстяване. Кремът се снема от огъня и продължава да се разбива докато изстине и се сгъсти още.
Маслоото се разбива до пухкавост. Към него лъжица по лъжица се прибавя яйченият крем и се разбива добре. Ароматизира се с ванилиите или рома.
Корите за тортата се напръскват леко със захарен сироп и се мажат с крем. Тортата се покрива отгоре и отстрани с крем.
Украсява се с натрошения на кристали карамел.
*Консумира се най-малко 24 часа след приготвянето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар