вторник, 21 декември 2010 г.

Питка с лимонада

Продукти:
около 1 кг брашно
1 пакетче суха мая
400-450 мл жълта лимонада
4 яйца /отделете 1 жълтък за намазване/
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. захар
1 с.л. сол
125 гр краве масло
сусам за поръсване

В брашното се прави кладенче и в него се сипва почти всичката лимонада, яйцата, киселото мляко, солта и захарта. Маята се насипва отстрани по брашното. Замесва се меко и еластично тесто като се прибавя толкова лимонада, колкото е нужно.
Оставя се да втаса.
Разделя се на три топки, които се разточват на три еднакви кори. Всяка кора се маже обилно с мекото масло и се поставят една върху друга. Заедно се навиват на руло. Реже се на 7 еднакви части, които се нареждат в намазнена тава.
Питката втасва още веднъж. Намазва се с отделения жълтък, разбит с малко олио. Поръсва се със сусам и се пече в предварително леко загрята фурна, покрита отгоре. В края на печенето се открива отгоре, за да се зачерви.

Източник: Сп. "Моето дете"

Няма коментари:

Публикуване на коментар