Продукти:
1 пакет фини точени кори
1 л прясно мляко
300 гр захар
150 гр грис
3 яйца
100 гр краве масло
кората на 1 портокал
1 л вода
500 гр захар
1 с.л. коняк /1/2 капсула есенция коняк или ром/
Млякото завира със захарта. На тънка струйка се изсипва грисът и се бърка около 10 мин. Прибавят се разбитите яйца и кремът се бърка до сгъстяване. Снема се от огъня и му се прибавят маслото и настърганата портокалова кора. Охлажда се.
Кремът се разпределя върху повърхността на кората и тя, заедно с долната /т.е. две кори заедно/ се навива на руло. Поставя се в намаслена тава.
По същия начин се процедира и с останалите двойки кори.
Баницата се пече в предварително загрята фурна до зачервяване.
Залива се с хладък сироп от 1 л вода, 500 гр захар и коняк /есенция/.
След като баницата попие сиропа се нарязва на парчета.
*В оригиналната рецепта сиропът се вари с 900 гр. захар, но нас ни е прекалено сладък, затова намалявам захарта до 500 гр.
Източник: Вестник за жената
Няма коментари:
Публикуване на коментар