вторник, 21 декември 2010 г.

Пълнен заек

Продукти:
Един заек - 1,5 - 2 кг
300 гр. печурки
1 ч.ч. ориз
1 връзка пресен лук или 1 голяма глава стар
2 моркова
3 с.л. олио
сол, черен пипер, розмарин[/b]

Заекът се измива и изкисва една нощ във вода с оцет, дафинов лист, бахар.
В олиото се запържват закратко лука и морковите, нарязани надребно, прибавят се нарязаните дроб, сърце и бъбреци на заека и печурките. След няколко минути се прибавя ориза, долива се 1 ч.ч. вода, овкусява се с подправките и се задушава под капак, докато ориза попие водата.
Заекът се отцежда добре, осолява се и коремната кухина се напълва със задушения ориз. Зашива се с дебел конец.
Поставя се в съд за печене, по желание върху канапе от нарязани на едро и овкусени със сол и подправки по избор картофи. Налива се малко вода и съдът се завива плътно с алуминиево фолио.
Пече се в умерена фурна 1,5 часа, като в края на печенето се маха фолиото, заекът се намазва с масло и се допича до зачервяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар