За блата:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
500 мл течна сладкарска сметана
2 кисели млека
2 пакетчета желатин
500 гр. ягоди
1 компот от ягоди
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. С леко бъркане се прибавя брашното. Блатът се пече в тортена форма с диаметър 23 см. Изстинал се разрязва на две.
Разбива се течната сметана.
Киселото мляко се подслажда на вкус. Прибавя се 1 пакетче желатин, предварително разтворен в 30 мл вода и разтопен на водна баня. Добавят се и 200 гр нарязани ягоди.
В тортената форма /най-добре разкопчаваща се/ се слага долната половина на блата и леко се сиропира със сока от компота. Намазва се с крема от кисело мляко и ягоди. Покрива се с втория блат, който също се сиропира леко. Отгоре се намазва дебело със сметана. По края се шприцоват рози от сметана.Средата на тортата се покрива керемидообразно с парчета ягоди и се залива с ягодово желе, приготвено от 1 кафена чаша сок от компота с разтворен в 30 мл вода и разтопен на водна баня желатин.
Тортата се поставя за 3 часа в хладилник.
Преди сервиране формата се разкопчава, тортата се поставя в сервирна чиния и се украсява отстрани със сметана.
Уникална! Просто невероятна! Много, много, много вкусна, и страшно лесна за изпълнение!
ОтговорИзтриване