вторник, 21 декември 2010 г.

Основна рецепта за козунак

Рецептата е пригодена за машина за хляб

Продукти:
3 яйца
125 мл. пр. мляко
125 мл. разтопено кр. масло
150-200 гр. захар
600 гр. брашно
1 суха мая "Д-р Йоткер"
настъргана лимонова кора
2 ванилии
по желание - захаросани портокалови корички, стафиди, орехи, бадеми

*за любителите на по-сладкото може да се добави в млякото 1 ч.л. течен подсладител

Яйцата се разбиват леко, прибавя се прясното мляко и се изсипват в контейнера. В пресятото брашно се изсипват захарта, настърганата лимонова кора, ванилиите и се изсипват върху яйчено-млечаната смес. Вкладенче отгоре се изсипва маята. Пуска се машината и когато оформи топка от тестото по малко се налива разстопеното масло докато го поеме изцяло. На звуковия сигнал се добавят стафидите, орехите или бадемите.
Преди цикъл "печене" машината се отваря, козунакът се намазва с жълтък и се посипва обилно със захар.
От същото тесто могат да се приготвят кифлички с локум, мармалад или орехова плънка.
Рецептата е подходяща и за ръчно месене

1 коментар: