вторник, 21 декември 2010 г.

Лазаня Болонезе

Продукти:
1 пакет кори за лазаня

500 гр телешка кайма
600 гр стерилизирани домати
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
1 ч.л. сушен  босилек
1/2 ч.л. сушен риган
50 мл зехтин
щипка захар
сол, черен пипер на вкус

За сос Бешамел:
50 гр краве масло
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
сол, чер пипер и индийско орехче на вкус
200 гр кашкавал
зехтин за намазняване на тавата

Лукът, чесънът и морковът се нарязват наситно и се задушават с малко зехтин и вода до омекване. Прибавя се каймата и се бърка, докато стане на трохи. Добавят се стерилизираните домати /ако са на едри парчета се пасират/ и подправките.
Сосът ври до сгъстяване.
За бешамеловият сос в касерола се разтопява маслото, прибавя се брашното и се бърка до златист цвят. налива се студеното мляко и сосът се бърка до сгъстяване.
Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Дъното на  подходяща тава се намазнява със зехтин. Сипва се част от бешамеловия сос и се нареждат кори. Отгоре се разпределя доматената плънка, поръсва се с настърган кашкавал. Следва ред кори, бешамелов сос, доматен сос, настърган кашкавал и т.н.
Последния ред кори се залива с бешамелов сос и обилно се посипва с настърган кашкавал.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и лазанята се пече 35 мин в предварително загрята фурна. Маха се фолиото и лазанята се връща във фурната докато придобие златиста коричка.

Източник: 50 рецепти за паста и пици, Иван Звездев

Няма коментари:

Публикуване на коментар