сряда, 22 декември 2010 г.

Смокинова торта с карамелизирани орехи

Продукти:
1 опаковка бисквитени блатове /340 гр/
500 мл прясно мляко
200 гр захар
3 яйца
1 опаковка натурално нишесте /70 гр/
100 гр захар за карамелизиране
50 гр едро натрошени орехови ядки

10-12 смокини от сладко
50 мл сироп от смокиновото сладко
Жълтъците се разбиват със захарта на пухкав крем. На струйка се сипва кипящото мляко и се връща на огъня. Бърка се непрекъснато. Добавя се размитото в малко вода нишесте и се бърка до гъст, тежък крем. Охлажда се и се ароматизира със сиропа от смокиновото сладко.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към крема.
Захарта се карамелизира и към нея се прибавят ореховите ядки. Изсипват се на парче намаслено фолио и след охлаждане се натрошават на едри парчета.
Всеки бисквитен блат се облива за кратко с вода /кремът е достатъчно сладък и не е нужно за тази цел да се използва захарен сироп/. Намазва се скрем, посипва се с нарязаните на парченца смокини и карамелизирани орехи.
Цялата торта се намазва отгоре и отстрани обилно с крем, посипва се с карамелизирани орехи и се украсява с цели смокини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар