вторник, 21 декември 2010 г.

Основна рецепта за питки

Продукти:
1 кг. брашно
400 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак. суха мая "Д-р Йоткер"
3 яйца /единия жълтък за намазване/
60 гр. разтопено краве масло
краве масло/маргарин за намазване на корите

В пресятото брашно в кладенче счупваме яйцата, хладката вода, разстопеното масло, захарта и солта. По ръба на брашното изсипваме сухата мая. Замесваме меко и еластично тесто. Тайната на бухналата питка е в "биенето" на тесто в плота - поне 100 пъти.
Омесеното тесто покриваме с навлажнена кърпа и оставяме на топло да втаса.
Втасалото тесто разделяме на 3 - 4 части, които разточваме на еднакви правоъгълници. Намазваме всеки обилно с маргарин, поставяме един върху друг и завиваме на руло. Режем на еднакви парчета, а всяко парче - на две по диагонал. Нареждаме парчетата в намазана с маргарин тава прави, с високата част към ръба на тавата и отново оставяме да втаса. Втасалата питка намазваме с разбит с малко олио жълтък и печем в умерена фурна, първоначално покрита отгоре с фолио /аз покривам с няколко листа вестник/, за да не прегори. В края на печенето откриваме, за да се зачерви отгоре. Още гореща намазваме обилно с разстопен маргарин.

2 коментара:

  1. МНОГО ХУБАВИ ПИТИ.ХАРЕСА МИ.АЗ СЪЩО СЕ ОПИТВАМ ДА ПРАВЯ,НО НЕМИ СЕ ПОЛУЧАВАТ ТАКА ИЗРАЗЕНИ ПЛАСТОВЕТЕ ОТ НАВИВАНЕТО,НЕЗНАМ ЗАЩО.АКО МОЖЕШ ПОМОГНИ МИ.БЛАГОДАРЯ

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Лебедка.
    Явно не си "улучила" още твоето си тесто. Трябва да е меко и еластично, но и достатъчно стегнато, за да не се разлива при печене.
    Пробвай тази рецепта да видим...

    ОтговорИзтриване