сряда, 22 декември 2010 г.

Торта "Шоколадова симфония"

*оригиналното заглавие на тази торта е "Три шоколада", но понеже импровизирах с рецептата, реших да сторя същото и със заглавието, а така звучи като че ли по-добре...

Блат:
100 гр краве масло
30 гр захар
100 гр натурален шоколад
4 яйца
130 гр захар
100 гр брашно
1 бакпувер
1 ванилия
Мус от черен шоколад:
*/колкото е по-голям % какаото, толкова по-голяма ще е цветовата разлика в мусовете/
300 гр черен шоколад
250 мл сладкарска сметана
50 гр краве масло
1 ч.л. шоколадов ликьор
1 пакетче желатин /10 гр/
Мус от млечен шоколад:
250 гр млечен шоколад
250 мл сладкарска сметана
50 гр краве масло
1 ч.л. шоколадов ликьор
1 пакетче желатин /10 гр/
Мус от бял шоколад:
250 гр бял шоколад
250 мл сладкарска сметана
50 гр краве масло
1 ч.л. сметанов ликьор
1 пакетче желатин /10 гр/
Глазура:
150 гр бял шоколад
75 гр краве масло
50 мл сметана
75 мл захарен сироп за сиропиране на блата,
малко разтопен тъмен шоколад за украса
Кравето масло се разбива със захарта /30 гр/ до пухкав крем. Прибавя се разтопеният шоколад, последователно жълтъците, разбитите със захарта /130 гр/ белтъци и брашното, смесено с бакпулвера и ванилията.
Сместа се изсипва върху тапицирана с пекарска хартия тортена форма с откопчаващ се борд /при мен с диаметър 26 см/ и се пече около 30 мин на 160 гр. Охлажда се.
Всеки мус се приготвя като към разбитата / но не до прекалено твърдо/ сметана се прибави и разбие добре разтопения шоколад, ликьорът и предварително разтворения в 50 мл и втечнен на водна баня желатин.
Охладеният блат се връща във формата, сиропира се леко със захарен сироп или шоколадов ликьор. Стените на формата се закопчават и тъй като тортата става по-висока, се слага кръг от твърд картон, облепен с пекарска хартия. Върху охладения блат се изсипва муса от черен шоколад и се слага за 30 мин в хладилник да стегне. През това време се приготвя муса от млечен шоколад. Излива се върху черния, по същия начен се приготвя и муса с бял шоколад.
След като тортата стегне се приготвя глазурата като шоколада, сметаната и маслото се разтопяват заедно на водна баня. Глазурата се излива върху най-горния мус и с наклоняване на тортата се облива равномерно цялата повърхност. Връща се за 15 мин в хладилника.
По желание се украсява с тъмен шоколад.


*по идея на Кукингнет

Няма коментари:

Публикуване на коментар