сряда, 22 декември 2010 г.

Еклерова торта

Продукти:
20 малки еклерчета*

За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
3 с.л. брашно
2 с.л. какао

За крема:
400 мл прясно мляко
200 мл сметана
4 яйца
4 с.л. натурално нишесте
200 гр захар
2 пакетчета желатин
1 ч.л. ликьор Амарето
50 гр натурален шоколад

За блата жълтъците се разбиват на пухкав крем със захарта, добавят се брашното, какаото и разбитите с щипка сол белтъци.
Сместа се изсипва върху застлана с пекарска хартия тортена форма /с диаметър 26 см/ и се пече до суха клечка. Изстиналият блат се разрязва на две.
За крема жълтъците се разбиват със захарта на пухкав крем. Нишестето се разтваря в малко мляко. Прибавя се към жълтъчната смес. При нея се изсипват млякото и сметаната и кремът се бърка на водна баня до сгъстяване.
Оставя се да се охлади и се ароматизира с Амаретото. Внимателно се прибавят разбитите с щипка сол белтъци.
Желатинът се накисва в 50 мл вода докато набъбне. Втечнява се на водна баня и се прибавя към крема.
Върху поднос за торта се поставя ринга от тортената форма. На дъното му се поставя единият блат, покрива се с част от крема. Нареждат се еклерите и се покриват с крем. Похлупавт се с втория блат. Най-отгоре се излива останалият крем.
Тортата се поставя за 2-3 часа в хладилник, докато стегне.Освобождава се от ринга и се  украсява се с разтопения шоколад.

*еклерчетата са с големина на топче за пинг-понг

3 коментара:

  1. Мариета,искам да ти благодаря за рецептата на тази торта,направих я в края на мин. година за рожденния ден на дъщеря ми,стана страхотна и много вкусна,всички много я харесаха.Няколко пъти идвах да напиша коментар,но все не успявах,че нямах регистрация,сега вече мога да отбележа,че тортата ще се прави пак!

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсир, радвам се, че ви е харесала!
    Поздравления за блога - успешно писане и много последователи!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариета,благодаря ти!Много се зарадвах,че си една от първите,които се присъединиха!
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване