За блатовете:
5 яйца
1,5 ч.ч. захар
150 гр краве масло
200 гр заквасена сметана
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
1 каф. ч. маково семе
1 каф. ч. стафиди
1 каф ч. орехи +1 с.л. какао
Крем 1:
1 консерва кондензирано карамелизирано мляко
150 гр краве масло
Крем 2:
200 мл сметана
200 мл прясно мляко
1 крем "Оле ванилия" на д-р Йоткер
1 капсула лимонова есенция
100 мл прясно мляко за сиропиране на блатовете
За блатовете захарта се разбива с маслото. Добавят се яйцата и се разбива на пухкав крем. Последователно се добавят заквасената сметана, брашното, пресято с бакпулвера, и ванилията.
Сместа се разделя на три равни части. В първата се добавя маковото семе, във втората - стафидите и в третата - какаото и едро нарязаните орехи.
Изпичат се три блата и се охлаждат.
За Крем 1 кондензираното мляко се вари предварително 3 часа на водна баня, за да се карамелизира. Охладено се разбива с мекото масло.
За Крем 2 сметаната се разбива до твърди връхчета, добавят се млякото и крем "Оле" и се разбива на гладък крем. Ароматизира се с половин капсула лимонова есенция.
Блатовете се сиропират с млякото, ароматизирано с останалата есенция.
Тортата се сглобява по следния начин - най-отдолу - белия блат със стафиди, половината от Крем 1, следва шоколадов блат с орехи, 3/4-ти от Крем 2, маков блат. Отстрани и отгоре тортата се измазва с остатъка от Крем 2. По края се шприцоват рози от сметана, а в средата се изсипва втората половина от Крем 1.
По идея на Кукинг.нет
Няма коментари:
Публикуване на коментар