понеделник, 27 декември 2010 г.

Сладко от динени кори

Продукти:
1 кг динени кори /само бялата част - обелена зелена и розова част/
1 200 гр захар
4 - 5 ч.ч. вода
1 лимон
1 ванилия

Обелете динените кори от зелената част /най-лесно става с картофобелачка/, изрежете остатъците от червеното месо и ги нарежете на лентички.
Изкиснете ги за 4-6 часа в содена вода - на 1 л вода - 1 ч.л. сода бикарбонат.
Измийте ги с чиста вода и отново изкиснете само във вода 2 пъти по 30 мин.
От водата и половината захар сварете сироп. Като заври, намалете огъня и пуснете коричките да врат 30 мин. Снемете от огъня. Повторете след 8 часа като добавите и останалата захар.
След още 8 часа варете за трети път 30 мин /ако е нужно, добавете малко гореща вода/ докато коричките станат прозрачни, хрупкави отвън и меки отвътре.
Преди да свалите сладкото от огънят ароматизирайте с настърганата лимонова кора, поставена в марля. Добавете сока от половината лимон и ванилията.
Насипете в бурканчета, затворете и обърнете с капачките надолу, за да се вакуумират.

Източник: Лабрекс - Форум БГ-Мамма

Няма коментари:

Публикуване на коментар