Награди

           Тази страничка  е посветена на всичко това, което отстрани може да изглежда като гъделичкане на самочувствието, но всъщност е израз на удовлетворение от това, което правя.
           Тук ще е мястото, където може да видите наградите, получени от други блогъри, или мои публикации в различни вестници и списания.
           От последния вид до този момент имам десетки, обещавам като ми остане време да ги покажа.

            29 август 2011,
Публикация във вестник Борба

Тортите – сладкото хоби на учителката Мариета Панева

Публикувана на: 07.02.2017г. 2 020 прегледа
СЛАДКАРСТВОТО, ЦВЕТЯТА, ФОТОГРАФИЯТА И МОТОРИТЕ СА САМО ЧАСТ ОТ ХОБИТАТА НА УЧИТЕЛКАТА МАРИЕТА ПАНЕВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Сред любимите й занимания са също шиенето на гоблени, четенето на книги и пътешествията, разбира се, с които преоткрива красотата на родината. Предпочитани дестинации са морето, историческите забележителности и Родопите, които миналото лято успява да посети заедно със съпруга си и приятелите от мотоклуба. Една от най-големите й слабости си остава сладкарството и уникалните торти, които прави за близки и приятели. Всяка от тях е сътворена с много любов и старание, за да зарадват и докоснат човека, за когото е предназначена.
По професия Мариета Панева е начален учител, а в момента е временно изпълняващ длъжността директор на училището в Поликраище. Завършва начална педагогика във Великотърновския университет, а след това и магистратура „Организция и управление на образованието”. От първия си ден като учител работи в родното си училище ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище. За себе си казва, че е щастливо омъжена от почти 17 години, майка на две момчета – Калоян на 16 години и Андриан на 10.
Любовта към готвенето се ражда, след като се омъжва. Много от нещата, които научава в кухнята, са от нейната майка и баба.
„За съжаление, не успяхме да запазим много от рецептите на моята баба, която беше от Плевенския край. От нея съм се учила да правя дърпана баница, точена баница. Гордея също с това, че мога да правя страхотни погачи”, с усмивка споделя Мариета. През декември 2010 г. създава кулинарния си блог „Когато готвенето стане страст”, а идеята е в него да събере всички рецепти, които има, на едно място. Постепенно се ражда и любовта й към сладкарството.
„Обичам да виждам красотата във всяко едно нещо. И като всеки човек с малки деца исках те да имат най-хубавите торти за рождените си дни. А когато живееш в малък град, изборът не е много голям. Затова направих за осмия рожден ден на големия ми син 3Д торта, покрита с фондан. Самата торта беше във формата на осмица с писта и коли”, разказва Мариета. По това време намирането на захарно тесто е било истинско приключение, докато сега вече е много по-лесно.
Поръчва както материали, така и инструментите, с които работи, от интернет. Категорична е, че има много българи, които са майстори на световно ниво в тортеното изкуство и с интерес следи работата им. Самата тя черпи идеи от колеги сладкари, но всяка торта, която прави, е дело най-вече на фантазията й в зависимост от желанието на човека, за когото е предназначена. Предварително обмисля всеки детайл, за да може да зарадва получателя на сладкото изкушение. Сред най-нестандартните неща, които е правила, е 3Д торта във формата на плик за подарък, от който се подава кученце с красив букет от лалета, подарък за нейната племенница. Майсторила е също почти всички герои от популярни детски филмчета. Освен торти приготвя също декорирани сладки и кексчета. Прави и рисувани торти, за които се използват специални хранителни бои. „Трудното при тези торти е, че там нямаш право на грешки и се изисква голяма прецизност при нанасянето на боите. Но пък се получават много красиви неща”, разказва талантливата сладкарка. Допълва, че обича да работи основно вечер, докато слуша любимата си група „Любе”. За кулинарните си умения има и редица награди от кулинарни вестници, списания и от нейни колеги блогъри.
ДРУГАТА ГОЛЯМА СТРАСТ НА УЧИТЕЛКАТА СА ЦВЕТЯТА. В апартамента си има около 150 саксии само с мушката, включително редки и непознати видове, закупени от чужбина. Сред любимите й цветя са сентполиите, от които има 25 вида. Те изискват много грижи и внимание, но пък са изключително нежни и красиви. Отглежда орхидеи, стрептокарпус и много други растения.
Мариета членува в MCC Archangels в Горна Оряховица, а от година и половина кара мотор. Запалена е по моторджийството от нейния съпруг. Има си и собствен мотор, както и семеен, с който обожават да пътуват. Всяка година си отделят време, в което странстват само двамата, както и с останалите моторджии от клуба. Любима дестинация за Мариета си остават морето и изгревите, които никога не пропуска. А едно от най-магнетичните места за нея за посрещане на изгрева е Камен бряг.
„Пътуваме много, защото обичаме природата. Макар и да звучи като клише, усещането да си на мотор е съвсем различно, отколкото да пътуваш с кола. Истинският моторджия обича свободата, да усеща вятъра в косите си, а и панорамата на мотор е 360 градуса”, казва още Мариета Панева. Семейството е посетило също почти всички исторически места и забележителности в България. А малкото си свободно време талантливата учителка отделя за книгите и най-вече за българските автори. „Радвам се, че все повече български автори се издават и заемат челни места в читателските класации”, споделя Мариета Панева. А сред бъдещите й планове е един ден да издаде и своя книга.
Весела БАЙЧЕВА
Снимка: личен архив            Поредица от блогърски награди:


- от ЗичеБлагодаря ви, дами!

        

            11 август 2011,

            Една мила блогърска награда ме посрещна след морската ни ваканция - получих я от Гуинет - една невероятна кулинарка,  чийто изтънчен стил и в подбора и изпълнението на рецептите, и в заснемането им, винаги ми е доставял огромно удоволствие.
            Благодаря, Гуинет!


            18 юни 2011,

            Още публикации и награда от бр. 6/2011 на  сп. "Кулинарен журнал":


 

            30 май 2011,

            Споделям една много мила награда - "За добър приятел и кулинар", която получих от Зиче - благодаря за признанието!           18 май 2011,

           С удоволствие споделям поредната, съвсем неочаквана за мен, тъй като бях изпратила отдавна материалите и бях забравила вече, публикация, придружена с награда в бр. 5/май 2011 г на сп. Кулинарен журнал:           15 май 2011,
           
           Поредната мила блогърска награда за приятелство получих от Еликсир. Благодаря!          11 май 2011,

          С удоволствие споделям с Вас наградата си от Великденския конкурс на Rozali.com - Как празнувате Великден  за рецептата на Козунак с пияни портокалови корички и шоколад


          17 февруари 2011,
          Споделям с Вас поредната ми публикация на кулинарна тема - този път в бр.2 / 2011 г на сп. ELLE:За начало - първите ми три блогърски награди:

Една чудесна слънчева награда от Lety

Една награда, заредена с много мили чувства, от Мина  - тя е израз на символичното сестринство на дамите Foof Blogger-и по света
Още една, невероятно мила награда от Мина - благодаря ти за усмивката, която ми дари с нея!