събота, 20 юни 2015 г.

Гъсенички

          Още една рецепта, която ни връща в детството - бабините гъсенички.



Продукти за 50-60 броя:
1,5 ч.ч. захар
1,5 ч.ч. меко масло*
4 яйца
3 с.л. кисело мляко
1 пакетче амонячна сода
1 кг брашно
щипка сол
2  - 3 ванилии

пудра захар за поръсване



           Разбийте добре маслото със захарта. Добавете едно по едно яйцата, киселото мляко с угасената в него сода и ванилиите. Пресейте брашното, добавете щипка сол. Направете кладенче и в него изсипете маслено-яйчната смес. Замесете сравнително твърдо тесто. За да направите гъсеничките ползвайте месомелачка със специална шприц-приставка**. Сложете част от тестото в мелачката, завъртете и разрязвайте получената дълга къдрава лента на парчета с дължина 8-10 см. Наредете върху хартия за печене и изпечете в предварително загрята до 170 градуса фурна докато порозовеят съвсем леко. Извадете и поръсете обилно с пудра захар.



*В оригиналната рецепта се използва свинска мас
**Ако не разполагате с месомелачка използвайте накрайник за шприц с къдрава форма като с палец избутвате през него тестото направо в тавата.


8 коментара:

  1. Мариетка, с удоволствие се връщам в детството с няколко курабийки. :) Много вкусни изглеждат!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Години не съм яла тези гъсенички :)
    Благодаря ти за доставеното удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  3. Дааа... бабините гъсенички. Продължавам да ги приготвям през зимата, а понякога и през лятото. Любими са на моето семейство. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Мамините курабийки. Правя ги често. Любими са на моето семейство! Цвета

    ОтговорИзтриване
  5. Любим спомен! Още пазя тенекиената приставка към месомелачката, наследена от майка ми - явно на колко години е! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Божееее, Мариетка, как ме накара да се потопя в спомени и да вкуся от това блаженство!! Това бяха любимите ми курабийки и наистина се правеха с мас, и ставаха толкова хрупкави и вкусни!! Да си призная не съм ги правила тоооолкова отдавна!! Сега като сме се захласнали по модерни, чуждестранни вкусотии съвсем забравихме простичките, но много вкусни бабини сладкишчета! Непременно си записвам в най-скоро време да направя тези симпатични гъсенички! Благодаря ти, мила за удоволствието, в което ме потопи!!!
    Поздрави и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
  7. Еха, не очаквах, че ще има толкова коментари за нещо толкова простичко и лесно. Но както казва Руми - прехласнахме се по разни гурме-чудесии и забравихме нашите си, истински и вкусни рецепти.
    Радвам се, че отключих кутията с детски спомени и ви усмихнах. Такава - усмихната по детски седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Мариетка, хапвала съм тези "гурабийки" (точно така с "г" ги наричаше) преди време приготвени от колежка. Никога не съм ги правила, нямам приставка за месомелачка и не знам с какво друго бих могла. Спомням си, че бяха много вкусни и пръхки.

    ОтговорИзтриване