неделя, 8 май 2011 г.

Питка със сирене, сусам и...конци :)

       

           Няма нищо по-хубаво, сладко и навяващо детски спомени от топла питка със сирене.
Поне за мен де. И тъй като често правя питки, често си припомням и детството...спомените ме отвеждат назад във времето, когато баба ни идваше на гости  и ние с нетърпени очаквахме да извади голямата, увита в домашно тъкана кърпа, пита. Беше най-простичка, селска, бодната на няколко места с вилицата за украса, но беше така вкусна, че бързо я разчупвахме и се нахранвахме само с нея и и с по едно голямо парче домашно сирене.
          После баба вече я нямаше, но пак питката, този път мамината, си оставеше най-вкусния ми спомен...
          Ако съдя по състоянието на нещата към днешна дата - заредила съм отсега "кошницата със спомени" на децата ми с мнооооого питки.
         Днес, свидливо кътайки последните две парченца на обяд, за да има и за следобедната им закуска, се сетих, че точно тази, простичка, но пък ужасно вкусна питка със сиренце и страхотни, като на козунак конци, не съм ви показвала.



         Та ето я - пухкава, зачервила се като на малко детенце бузките, ароматна и деляща се на конци...мммм, трябва ви само малко време и продукти, намиращи се във всяко домакинство, и...ами май нищо повече, освен миг на блажена наслада...

Продукти:
700 гр брашно
10 гр суха мая
2 яйца /отделете половината от единия жълтък за намазване/
200 мл кисело мляко /измервам го в мерителната чаша, затова давам грамажа в мл/
100 мл топла вода
60 мл олио
1 ч.л. захар
1,5 ч.л. сол

100-150 гр сирене
сусам за поръсване

масло за намазване на тавата

 *Ако замесвате тестото за питката в хлебопекарна, работете по обичайния начин и използвайте програма Тесто.



        Пресейте брашното. В кладенче  сложете яйцата, солта, захарта, млякото и топлата вода. Налейте олиото. Маята посипете по ръбчето на брашняното кладенче. Започнете да месите с леки движения от средата на кладенчето, подхващайки и брашното от ръба му. Месете до получаване на стегната, но не твърда, топка тесто, еластична и нелепнеща. Поставете тестото в купа, покрийте я с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си.
         Извадете тестото на плота и го премесете съвсем леко. Разрежете на две части и всяка разточете леко на правоъгълна кора с дебелина 5-7 мм. Поръсете щедро с натрошено сирене и завийте на руло. Отрежете четирите крайчета и разрежете рулата по на 4 части, всяка част - на две по диагонал. Намажете подходяща тава с масло. В центъра и поставете крайчетата на рулата и около тях подредете останалите парчета, редувайки легнало с изправено като пънче парче.
         Оставете питката да втаса още веднъж. Намажете я с разбитата с няколоко капки олио отделена част от жълтъка, поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята фурна за около 40 мин. Ако е нужно - покрийте отгоре с фолио, за да не прегори. Проверете за готовност със суха клечка.

          Да ви е сладко!

















9 коментара:

  1. Мариета,твоите питки са винаги празник за окото,както и тази!Много красива,с идеални конци,с много сиренце,какво повече му трябва на човек,за да се върне мислено в детството,докато си я хапва!

    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Mммм, добре че и у дома има питка, иначе ей сега щях да се запътя към кухнята.
    Чудна рецепта, записвам я :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е! Наистина на конци! И моята баба бе голям майстор на тестените изделия!

    ОтговорИзтриване
  4. Твоите питки винаги ме изпълват с възхищение, защото си личи, че са правени с майсторство и любов. И с тази е така! Страхотна е! Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Еликсир, Еос, Траяна, Гуинет, благодаря ви!
    Да, забравила съм явно да впиша в рецептата най-важната съставка - "щипка любов".
    Хубава седмица, момичета!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз имам страхотни спомени за пити, боднати с вилица...Върнах се в детските ми дни :)
    Чудна е питата, с толкова конци!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм - прекрасна е питката ти, Мариета!! Като слънчице е :) и как съблазнително си я разчупила... И конци :) конци....

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Мариета, днес за пръв път се осмелих да меся питка и се спрях на твоята рецепта за питка със сирене, направих половин доза, защото не бях сигурна дали ще се справя, а и защото тавичката ми е много малка. Срещнах трудност при реденето на питката - би ли ни показала снимка, как изглежда питката неопечена. Благодаря, надявам се да съм се справила.Ще споделя след като се опече ;)

    Нямам профил, но приятно ми е - Зорница :)

    ОтговорИзтриване
  9. За първи път опитвам да направя питка с тесто от хлебопекарната и се получи СТРАХОТНО! Поздравления за чудесната рецепта. Мога да предложа и едно допълнение - преди да поръсите сиренето на корите намажете с по 1ч.л. меко масло, няма да съжалявате ;)

    ОтговорИзтриване