Няма нищо по-хубаво, сладко и навяващо детски спомени от топла питка със сирене.
Поне за мен де. И тъй като често правя питки, често си припомням и детството...спомените ме отвеждат назад във времето, когато баба ни идваше на гости и ние с нетърпени очаквахме да извади голямата, увита в домашно тъкана кърпа, пита. Беше най-простичка, селска, бодната на няколко места с вилицата за украса, но беше така вкусна, че бързо я разчупвахме и се нахранвахме само с нея и и с по едно голямо парче домашно сирене.
После баба вече я нямаше, но пак питката, този път мамината, си оставеше най-вкусния ми спомен...
Ако съдя по състоянието на нещата към днешна дата - заредила съм отсега "кошницата със спомени" на децата ми с мнооооого питки.
Днес, свидливо кътайки последните две парченца на обяд, за да има и за следобедната им закуска, се сетих, че точно тази, простичка, но пък ужасно вкусна питка със сиренце и страхотни, като на козунак конци, не съм ви показвала.
Продукти:
700 гр брашно
10 гр суха мая
2 яйца /отделете половината от единия жълтък за намазване/
200 мл кисело мляко /измервам го в мерителната чаша, затова давам грамажа в мл/
100 мл топла вода
60 мл олио
1 ч.л. захар
1,5 ч.л. сол
100-150 гр сирене
сусам за поръсване
масло за намазване на тавата
*Ако замесвате тестото за питката в хлебопекарна, работете по обичайния начин и използвайте програма Тесто.
Пресейте брашното. В кладенче сложете яйцата, солта, захарта, млякото и топлата вода. Налейте олиото. Маята посипете по ръбчето на брашняното кладенче. Започнете да месите с леки движения от средата на кладенчето, подхващайки и брашното от ръба му. Месете до получаване на стегната, но не твърда, топка тесто, еластична и нелепнеща. Поставете тестото в купа, покрийте я с кърпа и оставете на топло докато удвои обема си.
Извадете тестото на плота и го премесете съвсем леко. Разрежете на две части и всяка разточете леко на правоъгълна кора с дебелина 5-7 мм. Поръсете щедро с натрошено сирене и завийте на руло. Отрежете четирите крайчета и разрежете рулата по на 4 части, всяка част - на две по диагонал. Намажете подходяща тава с масло. В центъра и поставете крайчетата на рулата и около тях подредете останалите парчета, редувайки легнало с изправено като пънче парче.
Оставете питката да втаса още веднъж. Намажете я с разбитата с няколоко капки олио отделена част от жълтъка, поръсете със сусам и изпечете в предварително загрята фурна за около 40 мин. Ако е нужно - покрийте отгоре с фолио, за да не прегори. Проверете за готовност със суха клечка.
Да ви е сладко!
Мариета,твоите питки са винаги празник за окото,както и тази!Много красива,с идеални конци,с много сиренце,какво повече му трябва на човек,за да се върне мислено в детството,докато си я хапва!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Mммм, добре че и у дома има питка, иначе ей сега щях да се запътя към кухнята.
ОтговорИзтриванеЧудна рецепта, записвам я :)
Чудесна е! Наистина на конци! И моята баба бе голям майстор на тестените изделия!
ОтговорИзтриванеТвоите питки винаги ме изпълват с възхищение, защото си личи, че са правени с майсторство и любов. И с тази е така! Страхотна е! Поздрави и успешна седмица!
ОтговорИзтриванеЕликсир, Еос, Траяна, Гуинет, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеДа, забравила съм явно да впиша в рецептата най-важната съставка - "щипка любов".
Хубава седмица, момичета!
И аз имам страхотни спомени за пити, боднати с вилица...Върнах се в детските ми дни :)
ОтговорИзтриванеЧудна е питата, с толкова конци!
Мммм - прекрасна е питката ти, Мариета!! Като слънчице е :) и как съблазнително си я разчупила... И конци :) конци....
ОтговорИзтриванеЗдравей Мариета, днес за пръв път се осмелих да меся питка и се спрях на твоята рецепта за питка със сирене, направих половин доза, защото не бях сигурна дали ще се справя, а и защото тавичката ми е много малка. Срещнах трудност при реденето на питката - би ли ни показала снимка, как изглежда питката неопечена. Благодаря, надявам се да съм се справила.Ще споделя след като се опече ;)
ОтговорИзтриванеНямам профил, но приятно ми е - Зорница :)
За първи път опитвам да направя питка с тесто от хлебопекарната и се получи СТРАХОТНО! Поздравления за чудесната рецепта. Мога да предложа и едно допълнение - преди да поръсите сиренето на корите намажете с по 1ч.л. меко масло, няма да съжалявате ;)
ОтговорИзтриване