Много обичаме разните мръвки на сач и често си ги поръчваме в ресторант. Толкова ни харесват, че миналата година най-сетне се сдобих и аз с този простичък глинен съд, който превръща всичко, сложено за печене в него, в невероятно вкусно ястие. Е да, ама врътнята над него е голяма. То първо запечи мръвките, извади ги, запечи зеленчуците, после сложи пак мръвките, та сметана, та кашкавал...ааааа, нямам нерви да седя 1 час над котлона и с реалната опасност докато са изпуснати от поглед, наследниците да обърнат къщата с главата наопаки :) .
За всяка болка - и билка, та и аз - за всеки проблем - решение.
Бързо, лесно и все така вкусно - сач на фурна.
Продукти:
400 гр пилешко филе /или крехко свинско, телешко, наденичка или комбинация от всякакви мръвки, които обичате/
2 глави лук
2 моркова
1/2 стрък праз
4-5 розички броколи
2 шепи замразен грах
4-5 печурки
4 сурови чушки
4-5 предварително сварени картофа
100 гр кашкавал
по желание - синьо сирене, сметана, соев сос
Намазнете сача с мазнина. Наредете пилешкото /или друго месо/, нарязано на хапки. Посолете леко /съобразете количеството на солта с това, че ще се сложи кашкавал или сирене, които са солени/.
Отгоре поставете зеленчуците - лукът и празът на полумесеци, морковите на ивички, гъбите на пластинки, накъсайте броколите на малки цветчете, сложете граха, чушките на ивички - и изобщо импровизирайте с наличните зеленчуци.
Овкусете по ваше желание и покрийте плътно сача с два пласта алуминиево фолио. Поставете в студена! фурна и печете 40-45 мин в зависимост от крехкостта на месото.Проверете след това време готовността - ако месото е изпечено, добавете нарязаните на едри парчета сварени картофи, полейте с малко сметана и посипете обилно настърган кашкавал. Върнете във фурната докато кашкавала се разтопи.
А докато мързеливият сач се готви съм във фурната имате време да приготвите още нещо вкусно към него - предлагам ви да погледнете следващата рецепта - ммммм, топли пърленки!
Е, не е честно :) толкова вкусно изглежда!!!! Как само бих си го дръпнала през монитора цялото чудо ;) с все сача...
ОтговорИзтриванеМариета, аз пак имам награда за теб - с която много искам да ти благодаря отново за слънчевата ти награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/tikvenik-aka-phyllo-pampkin-pie-with.html
Приятна вечер,
Мина
Мина, много благодаря за наградата, за мен е чест!
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб!