петък, 27 май 2011 г.

Плодова пита "Неделя" и моите бели ангели...

          Този майски ден преди 11 години беше слънчев и горещ.
          Аз бях облечена в бяло и бях най-щастливия човек на света. Да, правилно разбрахте - на 27 май с моят съпруг празнуваме годишнина от сватбата си.
         Ех, дали сме се замисляли тогава колко истина се крие в думите "...в радост и мъка, в здраве и  болест, докато смъртта ни раздели..."...по горчива ирония на съдбата пак на този ден, но преди година, вкусихме от горчивата страна на тези думи...но продължихме напред, така както си обещахме в онзи прекрасен, слънчев майски ден...тази горчилка не помрачи любовта ни - напротив, закали я, направи я по-силна и някак по-мъдра. Даде ни шанс да погледнем по друг начин на живота, да му се радваме истински всеки миг, да преоткрием красотата и в най-дребните неща около нас, да съпреживяваме всеки безценен миг на радост, да се смеем, да мечтаем, да пътуваме, да се оглеждаме в очите на децата си, да се гордеем с всяко тяхно постижение - от сладкото "френско р" на малкия - до поредната шестица или покрито езиково ниво на големия...
          Отначало мислех да не правя торта за този ден заради тази горчилка, която въпреки всичко остана някъде дълбоко в мен. Но после си казах - та нима нещо подобно може да помрачава щастието ни, да ни кара да забравим всичките хубави моменти, които сме имали - не, вече знаете - аз съм силна и въпреки нея, на този ден ще празнувам.
          Сега сигурно очаквате да последва снимка на торта, покрита с фондан и богато декорирана. Не познахте. Колкото и да се мъча, все пак нещо ми горчи:...затова направих една торта, която вкусово да заличи горчилката - с много сочни плодове, събрали в себе си силата на слънцето и енергията на живота.




          Избрах рецептата на плодова пита "Неделя"

Продукти:

За пандишпанената платка * :
5 яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 пакетче бакпулвер
 
За крема:

1 л прясно мляко
200 г краве масло
400 г захар
180 г брашно
50 г нишесте

За сиропа:

2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

За плодовото желе **:
20 г желатин
500 мл плодов сироп

За декорация ***:2 банана
3 кивита
2 портокала
250 г ягоди

* Тези продукти са крайно недостатъчни за приготвянето на 3 блата. Аз използвах за всеки блат с размери 27/34 см  по 4 яйца, 4 с.л. захар, 4. с.л. брашно и  10 гр бакпулвер. Добавих и по 1 ванилия за всеки блат.

**Вместо плодов сироп и желатин глазирах плодовете с готова фарситура Кристалина.

***Добавих и шайби ананас от консерва





          За пандишпанената платка отделете белтъци от жълтъци. Белтъците разбийте на сняг с щипка сол, а жълтъците - на крем със захарта. Изсипете белтъчния сняг при жълтъците и с шпатула размесете внимателно. Пресейте над тях смесено с бакпулвера и ванилия брашно и отново размесете внимателно.
          Изсипете сместа за платката в тава, покрита с харитя за печене и изпечете в предварително загрята фурна за около 15 мин или докато платката порозовее. не отваряйте вратата на фурната по време на печене.
          По същия начин пригответе още 2 платки.
          За креме сложете млякото да заври. Смесете захрта, брашното и нишестете, изсипете във врящото мляко и бъркайте енергично. Оставете получения крем да изстине. Сипете при него мекото масло и разбийте с миксера до пухкав крем.
          Пригответе захарен сироп. Охладете го. Всяка платка напоете със захарен сироп и покрийте със слой крем /най-горният слой, върху третата платка, трябва да е съвсем тънък, колкото да залепнат плодовете при подреждането/. Изрежете краищата на питата с нож, за да ги изравните.
          Нарежете плодовете на резени, ягодите оставете цели. Подредете ги върху питата и с помощта на четка глазирайте с плодовото желе / фарситурата Кристалина.






          Вярвате ли в съдбата? Аз - да. Миналата година моят съпруг не си получи подаръка в този ден. Но двамата получихме един важен урок - да посрещаме всеки ден изгрева с усмивка, всеки ден да си казваме "Обичам те!", всеки ден да целуваме децата си...защото може и да е последен.
         Днес моят подарък е в ръцете ми. Съвсем неочаквано, точно като по поръчка пристигна рамкиран моят гоблен, моят красавец...ших го в онези дни, когато ми горчеше...искрящата му белота сякаш ме теглеше напред, а гордият бял жребец и прекрасното момиче бяха моите бели ангели - спасители...затова много трудно избрах рамката на този гоблен. В магазина отхвърлях всяко предложение, в което имаше дори и точица черно - достатъчно ми горчеше на душата, докато държах иглата - сега исках искряща светлина за моя живот...ето го - точно днес, на този ден, окачени над спалнята ни, моите бели ангели ще ни закрилят:





Вперила поглед в невероятната му красота, в главата ми звучи  Конче мое - и както пее Ваня
Костова  -  

"Добре живяхме конче мое,
но животът за малко ни е даден само,
само да извикаш..."

Помнете този рефрен и посрещайте всеки ден с усмивка, с едно нежно "Обичам те" и с топла целувка върху детските челца...

30 коментара:

  1. О, Мариета! Колко ме развълнува поста ти! Честита годишнина! Много здраве, любов, красиви и неповторими мигове, хармония и радост ви пожелавам. И нека вашите бели ангели винаги ви пазят! Тортата е прекрасна! Да, животът е кратък, но освен да извикаш, стига и да попееш! Нека сърцата ви са пълни с песен!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариета,с теб празнуваме в близки дати вече втори празник.Ние имахме годишнина миналия петък,а с теб сме рожденнички в два последователни дни.Заради това,а и защото си ми много мила,а и сме една зодия,с много любов искам да ти пожелая безоблачно семейно щастие,пазено от твоите ангели.Тортата буквално бях убедена,че е от Неделя,толкова сполучливо си я пресъздала,гоблена също е много нежен!
    Честит празник!Бъдете щастливи!
    Най-сърдечни поздрави,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  3. Скъпа Мариета, желая ви през следващите години белите ангели - спасители да са винаги с вас. Много ме развълнува вашата история. Сега всичко е зад вас.
    Желая ви още много хубави мигове, здраве, сила, мъдрост, късмет, положителни емоции,както и верни приятели и обичта на вашите слънчица.
    Тортата е прекрасна!
    Честит празник!
    Силно те прегръщам.
    Нора

    ОтговорИзтриване
  4. Мариета,
    честита годишнина!
    Бъдете много щастливи и по-малко горчиви дни /за съжаление без тях не може/!
    Много красив гоблен! И много нежна торта!
    Вера

    ОтговорИзтриване
  5. Превъзходна е !Много подходяща за жегите,които ни нападнаха,благодаря ти за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита годишнина !
    Както винаги ме развълнува.
    Желая здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички ви, мили мои приятели, за прекрасните, силни думи - нека всяко едно пожелание се върне към вас многократно умножено!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита годишнина Мариета!Пожелавам ви по-малко облачни дни, повече красиви мигове и моменти на нежност и взаимна любов. Прекрасна торта. Със сигурност ще я направя!А за гоблена нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, Ани!
    Аз пък съм сигурна, че тортата ще ти хареса.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Mариета, Честита годишнина /с малко закъснение, извинявай/. Бъдете здрави и много щастливи. Надявам се и ти пожелавам всичко лошо да е останало зад гърба ви. Така се учим да ценим още повече стойностните неща, които имаме.
    Плодовата пита е невероятна, а гоблена ме остави без думи. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Еос, благодаря! Да, понякога е нужно и нещо такова, просто за да осъзнаеш какво богатство имаш около себе си и да го оцениш още повече.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Мариета,
    Макар и със закъснение - Честита годишнина!
    Пожелавам ви да бъдете все така заедно с любов, каквото и да поднася живота! Дано обаче сладките моменти са хиляди пъти повече от горчивите!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, благодаря ти от сърце за прекрасното пожелание! Дано!

    ОтговорИзтриване
  14. Мариета, с закъснение, но пък от дъното на душата си - искам да ти честитя годишнината!! Пожелавам ви много здраве и щастливи дъъъъъълги мигове заедно, мила - и дни сладки като прекрасната торта, която си приготвила!!! Гобленът е божествен!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита годишнина, Мариета!
    Малко късно, но от сърце ви пожелавам да отпразнувате още много годишнини заедно, с бяло, слънчево, безгранична любов и вярата в доброто утре на всеки нов ден!
    Голяма прегръдка и весело лято от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Питам се как съм пропуснала до този момент това вълшебно място.
    Мариета, ти ме спели като верен фен на мига.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  17. The withc, добре дошла! Радвам се, че при мен ти харесва!

    ОтговорИзтриване
  18. Много силни думи,много стилен и красив гоблен!Бъди здрава и все така чувствена за радост на твоето семейство и за всички нас,които те харесваме!

    ОтговорИзтриване
  19. Забравих за тортата, но ...Пожелавам ти дълги години да прекараш с думи на уста - Обичам те!
    Честита годишнина, Мариета! Страхотно място за вдъхновение на моите кулинарни пътешествия!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте.
    Тортата Ви изглежда страхотно.
    Аз бих искала да я направя във форма с диаметър 28 .
    Бихте ли ме орентирали,дали да променя пропорциите за блата.
    Благодаря Ви,предварително
    Поздрави Даниела.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За блат с диаметър 28 см смятам, че няма нужда да променяте пропорциите, може просто да използвате по-малки по размер яйца.
      Честит празник!

      Изтриване
  21. Здравейте! Бих искала да знам дали във Вашия вариант на блата бакпулверът си остава 10 грама или и неговото количество е променено? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Да, 1 пакетче си остава, ще редактирам.
      Хубава вечер!

      Изтриване
    2. Много благодаря! Хубава вечер и на Вас!

      Изтриване
    3. А дали ще сгреша ако сложа 1ч.л. (5 грама) бакпулвер на блат? Извинявам се за многото въпроси, но ще я приготвям за първи път и ми е притеснено :)

      Изтриване
    4. Нищо не пречи да опитате с първия блат, така ако не ви хареса как е бухнал ще може да завишете количеството при останалите блатове.

      Изтриване
  22. Здравейте , каква е температурата на фурната за печенето?

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте какво нишесте използвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Обикновено ползвам натурално царевично или пшенично нишесте, но и с ванилия би станало добре.

      Изтриване