събота, 29 август 2015 г.

Френска селска торта с дулсе де лече и шоколад - Андриан на 8

       

          В последните 2-3 години да отидеш в детската стая, без да настъпиш поне 5 разпилени по пода лего-блокчета е мисия невъзможна. Синият килим е перманентната строителна площадка - там постоянно кипят усилни строителни дейности - до пожарните и полицейските коли изникват огромни гаражи, аварийни станции, площадки, десетки лего-човечета си намират своето шофьорско или пилотско място. Ако кажа, че това положение не ме изнервя, ще излъжа. Първата година прибирах, подреждах, сортирах по видове, прибирах в кутии, напомнях и настоявах всяка вечер преди сън да видя килима и пода натюр. Уви. Строително-инженерната мисъл на малкия човек се оказа по-силна и аз вдигнах бялото знаме. Детската стая стана територия без лего-забрани. Следователно - колкото по-малко моят крак стъпва там, толкова по-малка е вероятността да настъпи нещо.


          Ето защо когато наближи времето да се мисли торта, то се оказа точно...2 секунди - "Е как каква - с лего разбира се". След проучване за вкуса се оказа, че...Дребо, малкият, фъстъкът и изобщо както там наричахме по-малкия си син, вече е пораснал - щом тортата вече не трябва да е покрита с фондан/"А, без него, искам нещо с шоколад и да е вкусна"/ малкият човек всъщност вече е голям...носталгична нотка ли усетихте? А, не, просто така ви се струва...абе я да си призная - така е. Малкото ми момченце вече не е малко. Вече е голям и напълно самостоятелен човек. Такъв, на когото спокойно можеш да гласуваш доверие да стои например цял ден сам вкъщи, защото ние както обикновено вършим 2653410893 задачи едновременно. Такъв, който ще ти помогне винаги, когато имаш нужда, ще изкаже мнение/ и да имаш късмет да не се съобразиш с него/, упорито ще настоява на своето/и обикновено ще го получи ако е в границите на разумното/. Да, съвсем порасна вече, за щастие още не ме настигнал на ръст, че от батко му вече изпитвам комплекси, та спокойно се разхождаме заедно.

***

Честит рожден ден, Анди! 
Бъди много здрав, щастлив и успяващ във всичко! 
Поставяй си високи цели и звездни мечти, 
защото знаем, че можеш да ги реализираш! 
Бъди смел и упорит, силен и добър, честен и искрен - така ще имаш обичта на хората! 
Благословен е денят, в който дойде на този свят, 
благословени сме и ние, че те имаме! 
Обичаме те безкрайно! 
Вие с батко ти сте смисъла на нашия живот! 

***

За блатовете*:
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода за хляб
50 г разтопено краве масло
400 г брашно

Дулсе де лече крем:
1 консерва подсладено кондензирано мляко**
500 г маскарпоне

Шоколадов крем:
400 г натурален шоколад
250 г маскарпоне


          За приготвянето на блатовете разбийте яйцето със захарта, добавете прясното мляко, меда, содата и разтопеното масло. Прехвърлете в  тенджера и сложете на котлона. Бъркайте непрекъснато 20-25 мин на тих огън докато сместа стане по-гъста и карамелена на цвят. Дръпнете от огъня и прибавете брашното. Разбъркайте енергично с шпатула и изсипете на набрашнена повърхност. Омесете леко докато стане на топка.
          Разделете на 8 части всяка с тегло приблизително 100-110 г. От всяка топка разточете много тънка кора с диаметър около 26-27 см, почти прозрачна. Помагайте си с  ръце - заради меда тестото е много еластично и се раздърпва леко. Прехвърлете в тава, покрита за печене/ аз изполвах кръгли тефлонови тави за пица с дупки - просто леко набрашнявам кората и внимателно обръщам върху тавата - не е нужна хартия за печене и корите се изпичат равномерно от двете страни/. Печете за 3-4 мин на 160 градуса докато покафенее и повърхността се изпълни с шупли. Извадете от фурната и с тортен ринг, разтегнат в диаметър 25 см очертайте кръг и изрежете излишъка с остър нож. Внимавайте да не ги прегорите, стават готови много бързо. Докато печете една разточвате следващата и така с всички 8.
          Пригответе дулсе де лече крема. Ако ще използвате подсладено кондензирано мляко го карамелизирайте от предния ден - сложете консервата неотворена в подходящ съд, напълнете с вода и варете на тих огън 2-3 часа като внимавате винаги да е покрита с вода. Оставете да се охлади напълно. С телена бъркалка разбъркайте внимателно до гладък крем дулсе де лече-то с маскарпонето.


          За шоколадовия крем разтопете и охладете шоколада. Разбъркайте с маскарпонетео
          Сглобете тортата - в подходящ поднос поставете тортения ринг и първата кора. Намажете с 1/5 от дулсе де лече крема. Сложете втора кора, намажете с 1/3 от шоколадовия крем. Редувайте кора и крем в тази последователност. Най-отгоре намажете с дулсе де лече крем и загладете. Сложете тортата в хладилник за 6 ч. Внимателно отстранете ринга, помагайки си с остър нож.
          Смелете в блендер изрезките от блатовете и посипете борда и повърхността на тортата/ако желаете/. Оставете за една нощ в хладилник преди сервиране.



* За приготвянето на блатовете използвах рецептата на Ани Шакарян от Вкуснотека
**Може да използвате и готово Дулсе де лече, което може да намерите в големите магазини




         

5 коментара:

  1. Прекрасна торта! Здрав и щастлив да е порасналия юнак, както и всички около него! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. О, да е здрав рожденика и да расте умен и щастлив! Може пък да стане велик архитект, с тази страст към лего.
    Тортата си представям само колко е вкусна с лечето и шоколад...

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна е! От кога и се каня и аз на нея, но този вариант с шоколада и дулсе де лечето ми допадна много!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит да ви е рожденика, Ети! Да е здрав и да постига най-съкровените си детски мечти!
    А че е щастливо и обичано дете с родители като вас - съмнение няма :)
    Прегръдка и спорна нова учебна година за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариетка, да ти е жив и здраво порасналото момче, да те изпълва с мечти, а за себе си смело да ги следва. :) Чудесно сладко сбъдване си му поднесла! :)

    ОтговорИзтриване