вторник, 8 септември 2015 г.

Парени камби/пипер



Продукти:
10 кг камби/пипер* - претеглен нечистен
1,5 л винен оцет 6-градусов
300 г сол
300 мл олио
750 г захар
черен пипер, бахар, дафинов лист

прясна целина, чесън

          Камбите се измиват и  изтърбушват. Нарязват се на резенчета /ако ще правите пипер - оставете го цял, отрежете само връхчето, за да се отцежда от маринатата при паренето/.
          В подходящ дълбок съд сложете продуктите за маринатата** и изчакайте захарта и солта да се разтопят и да започне да ври съвсем леко.  Сипвайте на порции зеленчуците и изчакайте колкото да си променят цвета, но да останат твърди и хрупкави, а не прекалено меки. Изваждайте с решетъчна лъжица и слагайте нова порция до изчерпване на количеството.
         Нарежете целината на по-едро, обелете скилидките чесън. На дъното на сухи буркани поставете целина и чесън напълнете до половината с парени камби. Сложете отново целина и чесън и допълнете буркана, като притискате добре. Отгоре отново сложете целина и чесън. След като напълните всички буркани долейте във всеки от маринатата, така че да има течност до гърлото на буркана, покривайки зеленчука. Затворете с капачки и стерилизирайте за 5 мин.



* използвайте добре узрели и червени на цвят зеленчуци
**Една хитринка то мен, за да не "гоните" зрънцата черен пипер и бахар - поставете подправките в парче марля и завържете. Така лесно ще ги отстраните на края.

Рецептата е на моята майка, която пък я има от майка си - семейна рецепта така да се каже...

2 коментара:

  1. а фонда с мамините и бабини рецепти винаги е златен :)
    Чудесно предложение, Ети, точно в сезона на зимнините!
    Поздрави и успешна нова учебна година на вас!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариетка, и мама правеше преди тази туршийка, но скоро не е, ще трябва май вече и аз да се включвам!

    ОтговорИзтриване