петък, 28 януари 2011 г.

Гуриевска каша

Помните ли вкуса на някои ястия от детската градина? Надявам се с добро, макар че често избягваме определено ястие или десерт точно заради един такъв далечен и не особено приятен сблъсък с него.
Мляко с грис. Доста чест десерт в детската градина и една от първите "каши", с които захранваме децата. И който същите тези деца в малко по-късна възраст категорично отказват да ядат.
Съвсем прост и обикновен десерт, нали?
Е да, но ако опитате този вариант на традиционната грисена каша надали ще използвате втори път определението "обикновен".

Малко предистория на този невероятно вкусен традиционен руски десерт.
Името му се свързва с министъра на финансите на Русия граф Д. Гуриев. Един ден графът бил поканен на гости в имението на майора от Оренбургския полк Юрисовски. Знаейки, че гостът му се славел като голям гастроном, майорът наредил на своя готвач да поднесе изискано меню.
За десерт на трапезата била поднесена красиво оформена и прекрасна на вкус каша. Като я опитал граф Гуриев поискал да види готвача и го разцелувал. Толкова бил впечатлен от десерта, че веднага го откупил заедно със семейството му.
Постепенно в много московски аристократични домове се научили да готвят тази каша, а готварските книги разнесли славата й извън пределите на Руската империя. И както доста често и несправедливо се случва в историята - кашата била наречена на името на графа - Гуриевска, а името на истинския й създател - крепостния готвач Захар Кузмин - било забравено.
                                                       
                                                                            

Продукти:                                                             
800 мл прясно мляко
160 гр грис
150 гр захар
2 яйца
30 гр краве масло
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
3 с.л. стафиди
3 с.л. захаросани портокалови корички
2 ванилии


Сложете млякото да кипне със 100 грама захар. На тънка струйка сипете гриса и бъркайте енергично докато се свари гъста, лепкава каша. Дръпнете от огъня и веднага прибавете разбитите с останалата захар  /50 гр/ жълтъци. Разбъркайте, докато кашата ги поеме. Последователно прибавете маслото, орехите, стафидите и портокаловите корички, ароматизирайте с ванилиите.
Разбиите с щипка сол белтъците и внимателно ги прибавете към кашата. С леки движения на шпатулата смесете белтъците с кашата. сервирайте я в десертни купички или чаши.                                                         
                                                                            
* В оригиналната руска рецепта  с това не приключва поднасянето на кашата. Половината от нея се изсипва в огнеупорен съд, покрива се с половинки от кайсии, следва слой каймак/сметана/ и втората половина от кашата. Посипва се с пудра захар и се пече до образуване на златиста коричка. готовият десерт се посипва с ядки, украсява се с плодове, захаросани кори и се сервира със сос от кайсии.
Е, аз никога нямам търпение да достигна до финалната част, кашата и така е божествено вкусна.

Източник: Руска трапеза, 1990

Нека тази публикация е благодарност към Lety за прекрасната слънчева награда :



От своя страна бих искала  да предам наградата на

Мина от Angellove*s Cooking


4 коментара:

  1. Аз пък си обичам мляко с грис. Е, не от малка, а от голяма, ама все тя.
    И много ми харесва това различно поднасяне на десерта, благодаря, че го сподели, Мариета!
    Благодаря и за наградата!
    Хубава вечер и много усмивки през почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам, но децата се мръщят.
    Така обаче го хапват с наслада, особено най-голямото ми дете :)...хахах, само като му кажа "Руска кухня" и напада...

    Прекрасен, снежен и слънчев уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна рецепта, Мариета!! И много готина история :) обичам кулинарни легенди и предания... Чудя се защо Шехерезада не е спретнала и 1001 манджи, вместо да си губи времето само с приказки ;)
    И много благодаря за наградата!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Малко съм изостанала с разглеждането на прекрасните ти рецепти, за което искрено съжалявам, но ще наваксам :)) Обожавам мляко с грис. Един от любимите ми десерти от детството и сега понякога моля баба да ми го приготвя. Твоето предложение изглежда невероятно вкусно :) Убедена съм, че ще ми хареса. Поздрави!

    ОтговорИзтриване