Свинско бонфиле или контрафиле /голяма или малка рибица/
сол за осоляването
10-тина зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
олио и червен пипер за овалване
Бонфилето се почиства от тлъстината и се оформя.
В подходящ съд се засипва плътно със сол и се оставя на студено за 10 дни, като няколко пъти се обръща. Следи се винаги да е покрито със сол.
Изважда се от солта, измива се и се поставя в съд със студена вода за 10-12 часа /изкисва се/ като водата се сменя 2-3 пъти.
Слага се в дълбока тенджера, покрито с вода, да заври. Първата вода се изхвърля.
Във втората вода се прибавят зърната черен пипер и дафиновият лист и шунката се вари до готвност.
Изважда се от водата, намазва се с олио и се натрива с червения пипер.
Изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеБраво!
Но аз май нямам такова търпение...
Чакането си заслужава.
ОтговорИзтриванеНие правим всяка година.
И ние правим, но сухо. Ако успея тази година ще направя.
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, Мариета!
Благодаря, Пеп-чо!
ОтговорИзтриванеВкъщи пастърмата много не се харесва, затова правим тази варена шунка, по-мека е и децата си я хапват с удоволствие.
Аууу :) много вкусно изглежда!!! Не знам с купено месо (а не собствено производство) дали би станало същото, но бих пробвала :)
ОтговорИзтриванеБи трябвало да се получи, не съм се интересувала обаче дали се продават цели бонфилета, но сигурно има.
ОтговорИзтриванеСупер изглежда на снимките.
ОтговорИзтриванеМоже ли едно пояснение - какво означава - да се вари до готовност - горе долу на едно стандартно филе като време.
Предварително благодаря.