понеделник, 10 януари 2011 г.

Домашна шунка

Продукти:
Свинско бонфиле или контрафиле /голяма или малка рибица/
сол за осоляването
10-тина зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
олио и червен пипер за овалване

Бонфилето се почиства от тлъстината и се оформя.
В подходящ съд се засипва плътно със сол и се оставя на студено за 10 дни, като няколко пъти се обръща. Следи се винаги да е покрито със сол.
Изважда се от солта, измива се и се поставя в съд със студена вода за 10-12 часа /изкисва се/ като водата се сменя 2-3 пъти.
Слага се в дълбока тенджера, покрито с вода, да заври. Първата вода се изхвърля.
Във втората вода се прибавят зърната черен пипер и дафиновият лист и шунката се вари до готвност.
Изважда се от водата, намазва се с олио и се натрива с червения пипер.

7 коментара:

  1. Изглежда страхотно!
    Браво!
    Но аз май нямам такова търпение...

    ОтговорИзтриване
  2. Чакането си заслужава.
    Ние правим всяка година.

    ОтговорИзтриване
  3. И ние правим, но сухо. Ако успея тази година ще направя.
    Страхотно изглежда, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Пеп-чо!
    Вкъщи пастърмата много не се харесва, затова правим тази варена шунка, по-мека е и децата си я хапват с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  5. Аууу :) много вкусно изглежда!!! Не знам с купено месо (а не собствено производство) дали би станало същото, но бих пробвала :)

    ОтговорИзтриване
  6. Би трябвало да се получи, не съм се интересувала обаче дали се продават цели бонфилета, но сигурно има.

    ОтговорИзтриване
  7. Супер изглежда на снимките.
    Може ли едно пояснение - какво означава - да се вари до готовност - горе долу на едно стандартно филе като време.
    Предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване