сряда, 2 февруари 2011 г.

Кекс "Зебра"

Продукти:
125 гр краве масло
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. натурално какао
1 ч.л. настъргана лимонова кора

Глазура:
100 гр млечен /натурален шоколад
30 гр краве масло

Мекото масло се разбива до пухкав крем със захарта. Прибавят се едно по едно яйцата, след това киселото мляко със содата и пресятото с бакпулвера брашно.
Сместа се разделя на две части. Едната се ароматизира с лимоновата кора, а към втората се прибавя какаото.
В кръгла форма се излива по една лъжица от всяка смес една върху друга като се редуват. По този начин готовият кекс при разрязване ще се получи на светли и тъмни ивици като окраска на зебра.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин или до суха клечка.
Изстинал се залива с глазура, приготвена от разтопения с маслото шоколад.



2 коментара:

  1. Мариета, много ефектен кекс. Виждала съм и такива торти на същия принцип, цветни като дъга. Имат много красив разрез.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Да, получава се и ефектен, освен вкусен!
    Следващият път ще сипвам по повече от всяка смес, за да се получат по-плътни ивици.

    Приятна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване