Днес ми се прияде нещо соленичко. Разтърсих се из тефтерите ми, в които си записвам рецепти от доста години, и се сетих за една рецепта за соленки, чието осъществяване незнайно защо съм отлагала толкова дълго.
Оказа се, че е лесна, бърза за изпълнение и най-важното - резултатът е възхитителен - леко маслени, топящи се в устата и мекички соленки, които може да се поръсят със семена по желание и така да се дообогати вкусът им. За желаещите, ето рецептата:
Продукти:
200 гр кашкавал
200 гр сирене200 гр краве масло
180 гр брашно
ким, маково сесем, сусам - по желание
С вилица се размачква мекото масло. Добавят се настърганите на ситно кашкавал и сирене и чрез постепенно прибавяне на брашното се замесва меко, маслено тесто. Завива се в свежо фолио и се охлажда поне 30 мин. в хладилник.
Разточва се на набрашнен плот на лист с дебелина около 1 см и се изрязват формички по желание. Може да се навият и малки кифлички. Поръсват се с ким, маково семе или сусам и се пекат в загрята фурна на 200 градуса около 10-15 мин или докато придобият приятна руменина.
Направо са си приятно румени :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглеждат, Мариета, тези дни трябва да правя соленки и ще взема да пробвам твоята рецепта.
Благодаря, че сподели :) и хубави почивни дни на теб!
Няма да съжаляваш, наистина са много вкусни!
ОтговорИзтриванеХубави и на теб!
здравейте,правих соленките точно по рецептата но не е получиха стана нещо ужасно мазно и тънко,брашното ми се струва че дойде малко..........или знам ли какво се обърка
ОтговорИзтриванеЗдравей, Калоянис!
ОтговорИзтриванеИзмери ли точно грамажа на продуктите? Препоръчвам ползване на електронна везна, за да е сигурен резултатът. Понякога и не дотам качествено краве масло е причина за такъв резултат.
За такова маслено тесто е много важно доброто охлаждане и бързото боравене с него - самата топлина на ръцете го отпуска.